Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Türkiye Küresel Barış Endeksi’nde en çok gerileyen beş ülkeden biri

Reklam

Türkiye 2016 yılı Küresel Barış Endeksi’nde en çok gerileyen beş ülkenin içinde yer aldı. Rapor dünyanın 2016 yılında artan terör olayları ve siyasi istikrardaki belirsizlikler nedeniyle daha az barışçıl hale geldiğini de vurguluyor. Uluslararası düşünce kuruluşu Ekonomi ve Barış Enstitüsü tarafından hazırlanan endekse göre Türkiye 2016’da bir önceki yıldan 7 sıra gerileyerek 145. sıraya düştü.

Endeks 163 ülke arasında yapılıyor

Avrupa kategorisinde de endeksin en altında yer alan Türkiye’nin raporda en barışçıl bölge olarak kabul edilen Avrupa’nın genel ortalamasını düşürdüğü de belirtildi.

Türkiye’nin yanı sıra endekste en çok düşüş yaşayan ülkeler; Yemen, Libya, Ukrayna ve Bahreyn oldu. Raporda Türkiye ile ilgili şu yorum yapıldı: “Türkiye 2015 yılında Tayyip Erdogan hükümetinin devam eden katı politikaları ve komşu Suriye’deki çatışmanın etkileri nedeniyle iç güvenlikte zorluklar yaşadı. Ülke içinde güvenliğin kötüleşmesinin ana nedeni devlet ile PKK arasındaki anlaşmazlığın yeniden başlaması ayrıca özellikle IŞİD’in terör faaliyetlerini arttırmasıydı”.

Raporda Erdoğan’ın muhaliflere yönelik sert tutumu nedeniyle gözaltına alınan nüfusta ve güvenlik güçleri ve polisin sayısında da artış olduğu belirtildi. Ayrıca Türkiye’nin komşu ülkeleriyle ilişkilerinin de kötüleştiği görüşü yer alıyor.

Endekse göre dünyanın en barışçıl ülkesi İzlanda’yı Danimarka ve Avusturya takip ediyor. Listenin sonunda ise Suriye yer alıyor. Onu Güney Sudan, Irak, Afganistan ve Somali izliyor. Şiddetin dünya ekonomisine maliyeti 13.6 trilyon dolar. Dünyanın en az barışçıl bölgesi olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika ise çatışmalar nedeniyle bu yıl da endeksteki düşüşünü sürdürdü.

Raporda diğer dikkat çeken unsurlar ise şöyle: Şiddetin küresel ekonomi üstündeki toplam maliyeti 13.6 trilyon dolar. Bu dünya ekonomik üretiminin yüzde 13.3’ü ve doğrudan yabancı yatırım oranının 11 katı. Son on yılda şiddet olaylarının dünyaya ekonomik etkisi 137 trilyon dolardı. Bu 2015 yılı için küresel üretimden daha yüksek.

2007-2016 yılları arasında dünyada mülteci ve evlerinden olan insanların sayısı ikiye katlanarak 60 milyona ulaştı. Bu dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’i.

Bu haber en son değiştirildi 12 Haziran 2016 12:23 12:23

Reklam

Önceki Haberler

AB Üst Düzey Ekonomi Diyaloğu, Mavi Vatan ya da burjuvazi ne ister?

Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…

6 Nisan 2025 08:33

İzmir’de iki öğrenci ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ten tutuklandı

İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.

5 Nisan 2025 19:37

Gaziantep’te ekonomik boykota katılma çağrısı yaptıktan sonra işten atılan işçi Yurtsever’e konuştu: “Pişman değilim,mücadeleme devam edeceğim”

Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…

5 Nisan 2025 18:28

5 Nisan Avukatlar Günü’de avukatlar ayakta: Mücadele günümüz kutlu olsun

Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…

5 Nisan 2025 12:33

EPDK kamuoyuna “saygıyla” duyurdu: Elektriğe yüzde 25 zam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…

4 Nisan 2025 21:55

Emperyalizmin savaş aygıtı NATO 76 yıllık kanlı sicilini kutluyor

‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…

4 Nisan 2025 17:21
Reklam