Türkiye NATO’ya daha bağımlı hale geliyor
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg IŞİD’le mücadele kapsamında uçakların Türkiye hava sahasından geçeceğini açıkladı.
Polonya’nın başkenti Varşova’da NATO Devlet ve Hükümet Başkanları zirvesi devam ederken, NATO Genel Sekreteri’nin yaptığı açıklamalar Türkiye’nin NATO’ya daha bağımlı hale geleceğini gösterdi. Bir süredir gündemde olan ve Almanya’nın bir kart olarak kullandığı AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarının Türkiye’nin hava sahasından geçeceği belirtildi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada AWACS sisteminin Türkiye’den geçmesi durumunda Irak ve Suriye hava sahasının da izlenebileceğini kaydetti.
Stoltenberg, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada Suriye ve Irak’taki krizlerden en fazla etkilenen Türkiye’ye güvenlik kaygıları konusunda NATO’nun teminat verdiğini söyledi.
Türkiye hava sahasında uçan AWACS uçakları, İspanya ve İtalya’nın gönderdiği Patriotlar ve SAMP/T tipi füze savunma sistemlerinin bulunduğunu ifade eden Stoltenberg, Türkiye ile yakından çalıştıklarını belirtti.
Stoltenberg, IŞİD ile mücadele kapsamında gönderilecek AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarının ise uluslararası ve Türkiye hava sahasında uçacağını ve böylelikle Suriye ve Irak’ın hava sahasını da izleyeceğini ifade etti.
Bu ifadeler Türkiye tarafından sevinçle karşılanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO desteğinden memnun olduğu ifade edildi. “Terörle mücadele konsepti” kapsamında askeri hareketliliğini arttıran NATO, askeri yardım yoluyla ABD askeri güçlerinin mobilizasyonunu sağlıyor. Afganistan ve Irak gündemlerinde bu durum benzeri bir tabloya neden olurken, NATO’ya bağımlı Türkiye askeri varlığı da geleneksel olarak gücünü korudu.
NATO’nun hamleleri neler olacak?
Zirvede ayrıca Rusya’nın durumu da değerlendirildi. Rusya’nın askeri hareketliliğinin “kaygı verici” olduğu ifade edilirken, Rusya’nın hareketliliklerinin “bölgesel istikrarsızlığa neden olduğu” vurgusu yapıldı. NATO bu vurgusuyla Ukrayna ve Baltık ülkelerindeki Rusya müdahalesini eleştirirken, NATO güvenlik konseptinin “Rusya’nın çevrelenmesi” olarak devam ettiği gözlemlendi.
NATO zirvesinde diğer güvenlik başlıkları da ele alınırken, NATO’nun önümüzdeki dönemde vurucu gücünü arttıracağı ve askeri bir aktör olarak ABD’nin boşluklarını doldurmak üzere hareket edeceği anlaşılıyor.
NATO karşıtları da Varşova’da
NATO’nun zirvesine karşın Dünya Barış Konseyi’de Varşova’da buluşurken, 28 ülkeden gelen katılımcılar NATO’nun Dünya’yı savaşın eşiğine getirdiği ve işçi sınıfına düşman olduğunun altı çizildi.