Vali Cengiz Holding'i kollamaya devam ediyor: Artvin'de eylem yasağı 2. kez uzatıldı
Artvin Valiliği kentteki eylem yasağını 1 ay daha uzattı.
Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkii’nde madencilik yapılması için ‘ÇED Olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan çevre davasının karar duruşması öncesi başlatılan eylem yasağı, valilik tarafından bir kez daha uzatıldı.
Cerattepe’de madencilik faaliyetiyle ilgili Rize İdare Mahkemesi’nde 19 Eylül’de yapılan karar duruşması öncesinde bir ay boyunca her türlü eyleme 19 Ekim’e kadar yasak getiren Artvin Valiliği, yasak süresini 19 Kasım’a kadar uzatmıştı. Artvin Valiliği internet sitesinde, yasak süresinin bir ay daha uzatıldığını açıkladı. Valilik internet sitesinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Artvin ili genelinde; 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanununun 11/m maddesi, 2911 sayılı kanunun 17. nci maddesi, 5442 sayılı kanunun 11. maddesi hükmü uyarınca İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 17/11/2016 tarihli ve 8458 sayılı yazısı gereği alınan karar doğrultusunda, mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla; her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinliklerin öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 18/11/2016 tarihinden geçerli olmak üzere bir (1) ay süreyle yasaklanmıştır.”
Cerattepe davasında son durum
Cerattepe Bölgesi’ndeki madencilik faaliyeti için daha önce Rize İdare Mahkemesi’nce ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilen maden şirketi, 2 Haziran 2015’te yeniden ‘ÇED Olumlu’ kararı aldı. Bunun üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ve 61 avukat, 8 Temmuz 2015’te Rize İdare Mahkemesi’nde, ‘ÇED olumlu’ raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Mahkeme, bölgede 14 Mart’ta bilirkişi heyeti ile inceleme yaptı. Mahkemeye ulaşan bilirkişi raporunda, yıllık 500 bin ton çıkartılacağı öngörülen cevherin kapalı kabinli teleferikle taşınması halinde çevreye zararlarının azalacağı ve ara katlı üretim yöntemi ile heyelan riski oluşmayacağı belirtildi.
Rize İdare Mahkemesi, Cerattepe’deki madencilik faaliyetleri için tarafları son kez 19 Eylül tarihinde dinledi. Duruşma sırasında Yeşil Artvin Derneği yöneticileri ve avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Talebi aynı gün reddeden Rize İdare Mahkemesi heyeti bir gün sonra 20 Eylül tarihinde aldığı 2016/485 nolu kararla, ÇED iptal davasının reddine karar verdi. Rize İdare Mahkemesi, 45 sayfalık kararında devlet ormanlarında gerekli iznin alınması halinde madencilik faaliyetlerinin yapılabileceği, söz konusu madencilik projesi için gerekli izinlerin alındığı ve mevzuata aykırı bir durum olmadığına yer verildi. Kararda ayrıca, maden sahasının Milli Park ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi dışında kaldığına vurgu yapılarak projeye yönelik iptali istenilen 2/6/2015 ve 3882 sayılı ÇED Olumlu Kararı’nın hukuka ve mevzuata uygun olduğuna karar verilerek iptal talebi reddedildi. Bu gelişme üzerine harekete geçen Yeşil Artvin Derneği, yerel mahkemenin ret kararına karşı Danıştay’a itirazda bulundu.