Venezuela’da ABD destekli muhalefetin, Ulusal Seçim Konseyi’ne (CNE) sunduğu, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun görevden alınması için referandum yapılmasının ilk etabında gerekli imzalar kabul edildi.
Sunulan imzaların önemli bir kısmının sahte ve 200 bininde de ölmüş Venezüelalılardan isimlerinin kullanıldığı ortaya çıkmıştı.
Latin Amerika’da bir süredir ABD’nin askersiz sivil karşı devrimleri mevzi kazanıyor. Brezilya Başkanı Roussef’ “yolsuzluk iddiaları” sonucu azledilmiş, ancak daha sonra bu iddiaların darbe ile yönetime gelen lider tarafından organize edildiği telefon kayıtlarıyla ortaya çıkmış ve bir bakan bu sebeple istifa etmek zorunda kalmıştı. Ancak Roussef henüz azledildiği görevini geri devralabailmiş değil.
CNE Başkanı Tibisay Lucena, yaptığı açıklamada muhalefetin 2 Mayıs’ta sunduğu 1,9 milyondan fazla imzanın 1,35 milyonunun kabul edildiğini belirtti. Lucena, kabul edilen imzaların geçerli sayılabilmesi için imza sahiplerinin 20-24 Haziran arasında imzaların kendilerine ait olduğunu teyit etmelerini gerektiğini söyledi. Eğer yeterli sayıda imza geçerli sayılırsa muhalefetin ikinci etapta referandum için 20 milyon Venezuela seçmeninin 5’te birinin imzasını toplaması gerekiyor. Bu sayıda imzaya ulaşılırsa Venezuelalılar yapılacak referandumda Maduro’nun görevden alınmasını oylayacak.
Öte yandan bu tüm sürecin 7 aydan uzun sürmemesi gerekiyor. Referandumun ocak ayının ikinci yarısına kalması durumunda Maduro’nun yerine yardımcısı geçecek. Venezuela anayasasına göre, referandumun yapılabilmesi için Maduro’nun görev süresinin yarısını tamamlaması gerekiyordu. Bu sürenin sona ermesiyle muhalefet Nisan ayının sonunda CNE’den referandum için imza toplama yetkisi almıştı.
Muhalefet, yasaya göre gerekli 196 bin imzanın çok üzerinde imzaya 1 haftada ulaşmış ancak CNE muhalefetin sunduğu belgelerde birçok hata ve eksiklik bulunduğunu gerekçesiyle süreci ertelemiş, imzaların bir kısmını da geçersiz saymıştı.
Ülkede geçen yılın aralık ayında yapılan seçimlerde, parlamentoda 17 yıl aradan sonra çoğunluğu elde eden MUD koalisyonu göreve başlamıştı. Anayasa Mahkemesi, 6 Aralık’ta yapılan seçimlerde parlamentoya girme hakkı kazanan üç kişinin milletvekilliğini düşürerek, MUD koalisyonunun parlamentoda üçte ikilik “nitelikli çoğunluğu” elde etmesine engel olmuştu.
Maduro, yardımcılığını yaptığı sosyalist lider Hugo Chavez’in hayatını kaybetmesinin ardından 15 Nisan 2013’te yapılan seçimde iktidara gelmişti. Politikaları, yüksek enflasyon ve artan şiddet olayları nedeniyle eleştirilen Maduro yönetimine karşı 12 Şubat 2014’te patlak veren gösterilerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.
Bu haber en son değiştirildi 13 Haziran 2016 12:03 12:03
Yenidoğan davası, duruşmanın altıncı gününde devam ediyor. Örgüt lideri olmakla suçlanan Dr. Fırat Sarı savunma…
NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…
Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…