Boğaziçi Üniversitesi’nde akademisyenler son KHK ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasını protesto ederek, seçilmiş rektörün atanmasını talep etti.
Akademisyenler adına açıklamayı okuyan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Ayşe Buğra, üniversitelerin anayasaya göre özerk kurumlar olduğuna dikkat çekerek, son düzenlemeyle üniversitelerin bu özelliğinin yok edildiğini kaydetti.
Boğaziçi Üniversitesi’nde temmuz ayında düzenlenen rektörlük seçimiyle, öğretim üyelerinin yüzde 90’ının katılımıyla yüzde 86 gibi rekor bir oyla kendi rektörünü seçtiğini hatırlatan Buğra, bu sonucun görmezden gelinerek seçilmiş rektörün hala atanmamış olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Rektör seçimlerini yeniden düzenleyen KHK ile üniversite yönetiminin siyasi iradenin tasarrufuna bırakıldığını belirten Buğra, şunları söyledi:
“29 Ekim 2016 gecesi çıkarılan 676 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin (KHK) rektör seçimlerini yeniden düzenleyen 85. Maddesi, olağanüstü hal koşullarıyla ilgisiz düzenlemeler önermektedir. Daha önce 18 Ağustos 2016’da TBMM’ye sunulan ve milletvekillerinin tepkisi üzerine hızla geri çekilen bu düzenleme, üniversite yönetimini siyasi iradenin tasarrufuna bırakmaktadır. Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenmez. Üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik, anayasamız tarafından sınırlı da olsa güvence altına alınmıştır. Ancak son düzenleme, üniversitenin kurumsal özerkliğini hem kamu hem vakıf üniversiteleri için yok etmektedir.”
“Seçilmiş rektörün hala atanmamış olması kabul edilemez”
Temmuz ayında düzenlenen rektörlük seçimlerinde mevcut rektör Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu’nun rekor bir oy oranı ile yeniden seçildiğini hatırlatan Buğra, “Boğaziçi Üniversitesi 12 Temmuz 2016 tarihinde öğretim üyelerinin yüzde 90’ının katıldığı bir seçimde, yüzde 86 gibi rekor bir oy oranıyla rektörünü seçmiştir. Seçimlerin öneminin her gün hatırlatıldığı ülkemizde, böylesine net bir seçim sonucunun görmezden gelinerek, seçilmiş rektörün hâlâ atanmamış olması kabul edilemez” şeklinde konuştu.
Buğra konuşmasına şu sözlerle devam etti: “OHAL’in hukuki çerçevesinin dışında kalan yeni rektör belirleme yöntemi ise, ülkenin bilimsel, demokratik ve ekonomik gelişmesine zarar verecek niteliktedir. Özerk üniversitelerin gelişmiş toplumların güvencesi olduğunu hatırlatarak, rektör seçimini düzenleyen KHK’nın iptalini kamu yararı adına talep ediyoruz.”
Buğra, yeni rektör belirleme yönteminin ülkeye zarar vereceğini vurgulayarak, KHK’in iptalini talep ettiklerini dile getirdi. Buğra’nın açıklamasını akademisyenler uzun süre alkışlayarak destek verdi.
İşte o görüntüler:
Bu haber en son değiştirildi 3 Kasım 2016 05:44 05:44
Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban, hakkında başlatılan borsa manipülasyonu soruşturması kapsamında Fethiye’de gözaltına alındı.…
Rasim Ozan Kütahyalı’nın Ekrem İmamoğlu hakkında yerel seçimler öncesinde sarf ettiği “her türlü şerefsizliği yapıyorsun”…
Toplam 238 milletvekili, yaklaşık 3 yıldır AYM kararlarına rağmen cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can…
Vestel, işten çıkarma kararlarına yönelik Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı. Açıklamada, işten çıkarmaların "şirketin stratejik…
İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan İBB Meclis İştirakler Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı Ertan Yıldız, dün…
Eski Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in üst düzey yardımcılarından Andriy Portnov, Madrid'de silahlı kiş ya da…