Yaşlanmayı durduran ilaç deneniyor
Bilim insanları yaşam süresini uzatan ilaçları insanlar üzerinde deneyecek
Yaşlanma sürecini durdurarak insan ömrünü uzatmak, tıp dünyasının en çok üzerinde durduğu konulardan birisi. Bugüne dek bu alanda pek çok girişim oldu ancak bunların arasında ciddi anlamda potansiyel gösteren ilk deney geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi. Fareler üzerinde yapılan deneyde nikotinamid mononükleotid (NMN) adlı maddenin hayvanların yaşam süresini uzattığı görüldü. Bu madde, gelecek ay ilk kez insanlar üzerinde denenecek.
Dünyahalleri’nde yer alan habere göre, 10 sağlıklı katılımcıya NMN verilerek, herhangi bir zararlı yan etki olmadan yaşlanmanın yavaşlaması beklenecek. Eğer sonuçlar pozitif olursa ilaç genel kullanıma sunulacak. Bu durumda NMN, piyasadaki ilk gerçek yaşlanma önleyici olacak.
NMN, biz yaşlandıkça zayıflayan sirtuin adlı proteinlerin üretilmesini tetikliyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerde, vücudun doğal yaşlılık belirtileri olan metabolizmanın yavaşlaması, görme yeteneğinin azalması ve glikoz duyarlılığının artması gibi etkilerin durdurulabildiği görüldü. Önemli olan ise aynı etkinin insanlarda nasıl olacağı.
Fareler genellikle tedavilerin denenmesi için kullanılıyor çünkü genomlarımız yüzde 95 ila 98 oranında ortak. Ayrıca insanların etkilendiği çoğu hastalıktan fareler de etkileniyor. Ancak yine de fareler üzerinde yapılan deneylerin insanlar üzerinde ne kadar geçerli olacağına dair ciddi şüpheler de bulunuyor. Bu sebeple NMN maddesi insanlar üzerinde denenmeden net bir söylemde bulunmaktan kaçınmak gerekiyor.