"Yenikapı ruhu" ile anayasa değişikliği için toplandılar
HDP'nin davet edilmediği toplantıda, AKP, CHP ve MHP temsilcileri anayasada değişiklik yapmak için görüştü
Meclis’te AKP, CHP ve MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu temsilcilerinin katılımıyla anayasa zirvesi toplandı. Toplantıya AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak katıldı. HDP ise, toplantıya davet edilmedi.
Toplantının başında AKP, CHP ve MHP Anayasa Uzlaşma Komisyonu temsilcileri kamera karşısına geçerek açıklama yaptı. Toplantının başında konuşan AKP Genel Sekreteri Abdulhamit Gül, Yenikapı’da yapılan mitingi hatırlatarak, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Büyük bir birlik ve beraberlik ruhu sergilenmiştir. Buradan hareketle biz de bu uzlaşma içerisinde demokrasimizi pekiştirecek adımları sürdürmeyi AK Parti olarak kararlıyız. Bugün burada üç partinin temsilcisi olarak bu anlayışla bir araya geldik. Bizi burada buluşturan Yenikapı’daki milli birlik ve beraberlik ruhudur.
Biz son yaşanan gelişmeler çerçevesinde acilen anayasada yapılabilecek değişiklikleri müzakere edeceğiz. Çalışmalarımızı yapacağız ve genel başkanlarımıza sunacağız.
15 Temmuz demokrasi mücadelesini ve Yenikapı ruhunu kalıcı hale getirmek için AK Parti olarak bu uzlaşma zeminini korumaya kararlıyız. Umuyoruz ki demokrasimizi daha da güçlendireceğiz. Ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu konularda anayasa değişikliğini gerçekleştireceğiz. Biz AK Parti olarak bu hususta her türlü gayreti seferber edeceğiz, milletimizin beklentilerini dikkate alarak anayasadaki değişiklikler çalışmasını yapmaya kararlıyız.”
“Yargı ekseninde bir mini anayasa paketi”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, toplantının başında şunları ifade etti: “Bugün parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin burada mini anayasa paketinin yapılması sürecinde katkılarının ve desteklerinin olmasını büyük ölçüde önemsiyoruz.
Üç siyasi parti biraz önce anlatılan tablodan devam eden seyirden sonra bir araya geldi, bir mini anayasa paketi özellikle yargı ekseninde bir mini anayasa paketini yapmak üzere bir araya geldik.
Öncelikle şunu belirteyim, 15 Temmuz’dan sonra parlamentoda dört siyasi parti darbeye karşı ortak bir bildiri imzaladı. Sayın Cumhurbaşkanımız bunun altına ben de imza koyuyorum dedi ve birlik bütünlük ifadesi algısı bütün Türkiye’ye TBMM’den verildi.
Ben anayasa çalışmalarında da aynı beraberliğin aynı ortak iradenin yaşatılması gerektiğini düşünüyorum. Parlamentonun iradesinin tam olması ve eksik kalmaması için parlamentoda bulunan bütün siyasi partilerin bu sürece katkı vermesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. İşin başlangıcında çalışma bu şekliyle başlayabilir ama bundan sonrasına ilişkin bu eksikliğin giderilmesinde yarar gördüğümüzü de paylaşmak istiyorum.
Özellikle anayasanın yargıyla ilgili bölümünde ciddi biçimde ihtiyaç duyulan değişikliklerin ortak iradeyle hızla yapılmasının ne kadar önemli olduğunu yaşadığımız süreçte gördük. Fetullahçı çetenin bu terör örgütünün öncelikle yargı içerisinde kümelenip yargıyı ele geçirerek kumpas davalarıyla TSK başta olmak üzere devletin bütün kurumlarını nasıl teslim almaya kalktığını gördük. Hal böyle olunca yargının bağımsız ve tarafsız olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kere daha yaşayarak gördük. Yargı siyasetin emrinde olmamalıdır. Yargı tarikatların emrinde olmamalıdır. Yargı cemaatlerin elinde olmamalıdır.
Bu çerçevede birlikte yürüteceğimiz bu çalışmanın inanıyorum ki ortak paydası yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ekseninde olacaktır.”
MHP adına çalışmalara katılan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, “Bu yangının sönmesi için acele etmeden ama hızla uzlaşma iklimi anlayışı ile çalışmaların tamamlanması birinci önceliğimiz” dedi.
Toplantıda yöntem ve usulün belirlendiği, gelecek hafta boyuca Komisyonun çalışacağı öğrenildi. Bir sonraki toplantı Salı günü saat 15.00’te yapılacak.