Süpernova olarak adlandırılan büyük yıldız patlamalarının, son birkaç milyon yılda Dünya’yı radyasyonla yıkadığı bildirildi.
Sonuçları Nature dergisinde yayımlanan iki yeni araştırma, süpernovaların Dünya üzerinde iz bıraktığını doğruladı.
Araştırmanın birinde, yerküre çevresinde deniz tabanında gömülü radyoaktif demir-60 izotopunun kalıntılarına rastlandı. Bilim insanları, demir-60’ın süpernova döküntüsünün güçlü bir göstergesi olduğunu açıkladı.
Diğer araştırma çerçevesinde, bazı süpernovaların, bu izotopu galaksimize serpiştirdiğine ilişkin modelleme çalışmaları yapıldı. Bilim insanları, büyük yıldız patlamalarının, Dünya’nın iklimini, dolayısıyla yaşamın gelişimini etkilemiş olabileceğine işaret etti.
Enerjisi biten büyük yıldızlar, şiddetle patladıklarında Güneş’in 10 milyar yılda yayacağından daha fazla enerji yayıyor. Yıldız patlamaları, maddenin evrende bir noktadan başka noktalara taşınmasını sağlarken; yıldız artıklarının, evrenin başka köşelerinde birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılıyor.
Bu haber en son değiştirildi 9 Nisan 2016 14:18 14:18
Boykot çağırısı nedeniyle tazminatsız şekilde işten atılan Eruslu işçisi Cüneyt Tişkaya, fabrika yönetimiyle yaptığı görüşme…
Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan Laiklik İhlalleri Mart 2025 raporu, 168 kapsamlı başlıkta karşı devrim sürecinin…
Cezaevinde tutuklu bulunan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat hakkında…
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto eden öğrencilerin aileleri polis veya KYK yetkililerince aranıyor. Aileler, çocuklarının 'yurttan…
Önceki Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir'in kullandığı ve 17 yaşındaki Batın…
BMGK, İsrail'in Suriye'deki işgalini derinleştirmesini ve son saldırılarını görüşmek için yarın acil oturumda toplanacak.