Reklam
Kategoriler: Ekonomi

Yüzsüz inşaat patronları AKP’ye sızlandı: Cebimiz tırnak yarasına döndü

Reklam

İnşaat işçilerini sömürerek bugünlere gelen ve koskoca bir şantiyeye döndürülen ülkemizin taşını toprağını binalara çevirerek kâr çarklarını döndürmeye çalışan inşaat patronları, yaptıkları bir toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye ‘taleplerini’ ilettiler.

Yeterince kâr edemediklerini ve özel sektör üzerindeki denetimlerin kendi ceplerini çok zorladığını dile getiren inşaat patronları, Türkiye’deki bir milyondan fazla inşaat işçisinin kanı ve teri üzerinden geldikleri yeri görmezden gelerek Bakan Özhaseki’ye sızlandı.

Toplantıda inşaat sektöründeki denetimlerin çok olmasından şikayetçi olan patronlar özel sektör için denetimlerin kaldırılmasını talep ederek, sermaye sınıfının ve sermaye iktidarının ne kadar yüzsüz ve pişkin insanlardan oluştuğunu bir kere daha bu toplantı aracılığıyla gösterdiler.

Bahsi geçen toplantı İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından çalıştay şeklinde düzenlendi.

Hisarcıklıoğlu: Özhaseki de özel sektörden geliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin de katılımıyla gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu, Özhaseki’nin özel sektörden gelen ve belediyecilik deneyimi olan bir bakan olduğunu söyledi.

Müteahhitlerin sektörün disipline edilmesini talep ettiklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Bizde 6 şiddetinde deprem oluyor, binalar yıkılıyor. Adamlar da 8 şiddetinde deprem oluyor, yıkılmıyor.” diye konuştu.

İşi gerçekten yapabileceklerin tescillenmesi gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, “Kendi içinde bağımsız çalışan, disipline eden, cezalandıran ve mesleğe giriş şartlarını organize eden bir yapıyı oluşturalım.” ifadesini kullandı. Bu konuya ilişkin daha önce görev yapan iki bakanla çalıştıklarını ancak çalışmanın yarıda kaldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, ilgili düzenlemeyi Bakan Özhaseki döneminde yapmak istediklerini kaydetti.

“Bunlar yap-satçı”

Çalıştaya katılanların ağırlıklı olarak özel sektörde faaliyet gösteren müteahhitler olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Bunlar yap-satçı. Ben de bir yap-satçı olarak söylüyorum. Ben 100 bin metrekare inşaat yapayım, en kral binayı yapayım ama devletin ihalesine girerken benim 100 bin metrekareyi adam yerine koymuyor. Öbür tarafta bin metrekare yapana, sağa sola belge… ‘Kardeşim sen bin metrekare bitirdin.’ Yahu ben 100 bin metrekare bitirdim. ‘Sen özel yaptın’ diyor. Sayın Bakanım benim ondan bir farkım yok. Bu sistemin düzelmesi lazım. Özele yaptın cezalısın, kamuya yaptın ödüllüsün.”

Patronlar “denetimlerden bıktık” diye sızlanıyor

Piyasanın rekabete açılması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, rekabetin kaliteyi artırdığı gibi fiyatları da ucuzlatacağını ifade etti.

Sektörün yaşadığı bürokrasi kaynaklı sorunlara ve masraflara da değinen Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Kapısını çalmadığımız adam yok. İnşaatın başlamasından bitimine kadar imza attırmadığımız yer kalmıyor. İmzanın da ne anlama geldiğini özel sektörden geldiğiniz için siz çok iyi bilirsiniz. Cebimiz tırnak yarasına döndü. O bakanlık, bu bakanlık… Denetim, denetim, denetim… Hikayeden masal. Var mı denetim? Niye yıkılıyor bizim bina? Niye adam ölüyor? Bu kadar tedbirin olduğu başka ülke yok. Bizim binalar çürük oluyor. Bu kadar imza attırılırsa çürük olur tabii.” dedi.

Tüm patron temsilcileri aynı çizgide

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da müteahhitlerin yurt içi ve yurt dışındaki başarılarını herkesin bildiğini belirtti.

Müteahhitlerin bürokrasi ile uğraşan değil bürokrasiden destek alan bir noktaya gelmesinin önemine işaret eden Baran, kamunun, özel sektörün önünü açması gerektiğini ifade etti.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu da son dönemlerde Türkiye’nin sıkıntılı günler yaşamasına karşın bunu karanlıktan aydınlığa geçiş süreci olarak gördüklerini dile getirdi.

İnşaat sektörünün sahipsiz olduğunu savunan Tellioğlu, TOBB’un elinden geldiği kadar sektöre yardımcı olmaya çalıştığını kaydetti.

İmar Kanunu’nun bütüncül bir anlayışla ve imar adaletsizliğini engelleyecek şekilde yeniden düzenlenmesini talep ettiklerini belirten Tellioğlu, “SSK, vergi, tapu harcı gibi sıkıntılarımız var. KDV iadesi son 3 hükümetin teşvik paketinde yer almasına rağmen ben hala ne olduğunu anlamadım. Sektöre can verebilecek teşviklerin sunulmasını istiyoruz.” diye konuştu.

Bu haber en son değiştirildi 23 Aralık 2016 19:39 19:39

Reklam

Önceki Haberler

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 1o kişi adli kontrolle serbest bırakıldı

Tüketim boykotu çağrısı yaptıkları nedeniyle gözaltına alınan oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 10 kişi ,…

3 Nisan 2025 19:11

Tüketim boykotuna destek veren işçiyi işten çıkardılar!

Antep’te bulunan Ecoplast fabrikasında çalışan işçi Cüneyt Tişkaya boykot çağrısını paylaştığı için işten çıkarıldı.

3 Nisan 2025 17:24

Oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu ve 1o kişi adliyeye sevk edildi

Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınmıştı.. Saraçhane…

3 Nisan 2025 15:47

Trump’ın tarifeleri: Kapitalistler arasında güç savaşları

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin 185 ülke için yüzde 1o ile yüzde 50 arasında gümrük…

3 Nisan 2025 15:18

Boykot dedin haydi nezarethaneye!

Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınarak emniyete…

3 Nisan 2025 12:10

TRT sanatçıları hedef almaya devam ediyor: Boran Kuzum oynayacağı diziden çıkarıldı

TRT, boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle kanallarındaki dizilerde rol alan sanatçıları projelerden çıkartmaya devam ediyor.

2 Nisan 2025 22:55
Reklam