14 Şubat'ın ülkemiz tarihindeki anlamı
Sevgililer Günü olarak kutlanan 14 Şubat'ta ülkemiz tarihinde başka şeyler de oldu.
Dünya üzerinde ve ülkemizde 14 Şubat Sevgililer Günü olarak kutlanırken, bu gün Türkiye işçi sınıfının mücadele tarihinde önemli bir gün olarak biliniyor.
Sınıflar mücadelesinin insanlık için kazanımları her geçen gün geri plana atılmak istenirken, hakları ve eşitlikçi bir yaşam için kavga veren işçilerin mücadele tarihinde, 14 Şubatlar’da önemli olaylar yaşanmıştı.
Osmanlı’da başlayan ilk işçi hareketlerinden günümüze kadar uzanan dönemde farklı yıllarda 14 Şubat’ta ülkemizde şunlar yaşandı:
YIL 1876: İstanbul Tramvay Şirketi işçileri greve çıktı
YIL 1963: İstanbul’da Kavel Kablo Fabrikası’nda işçiler 28 Ocak’ta iş bırakmış ve oturma eylemine başlamışlardı. Eylemin 17. günü olan 14 Şubat’ta polis işçilere müdahale etti; 9 işçi yaralandı. Yasalarda işçilerin grev hakkının olmadığı, grevin yasadışı sayıldığı ve grev yapanların cezalandırıldığı 1963 Türkiyesi’nde, İstanbul Sarıyer’de kurulu olan Kavel Kablo Fabrikası’nda işçiler 28 Ocak 1963’te iş bırakma ve direniş eylemine başladılar. 35 gün süren direnişin ardından işçilerin grev hakkı 275 sayılı Toplu İş sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu ile yasalara geçti.
YIL 1980: Tariş direnişi: Ocak-Şubat 1980 tarihleri arasında İzmir’de gerçekleşen işçi direnişi ve ardından meydana gelen gösterilerdir. İşçilerin protesto gösterileri, çevresindeki diğer fabrikaları ve işçi mahallelerini de etkisi altına alarak kısa sürede büyümüştür. 14 Şubat tarihinde on bin jandarma komandosu ve çok sayıda polis Tariş’e ait Çiğli İplik Fabrikası’ndaki işçi direnişine müdahale etti. Operasyona keşif uçakları ve helikopterler de katıldı. Gün boyu süren müdahale sonucunda fabrika boşaltıldı, 1500 işçi gözaltına alındı.