Tarihte bugün: Sosyalizm insanlığı uzaya çıkardı
Dünyanın ilk uzay yolculuğu 56 yıl önce bugün Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirilmişti.
Dünyanın ilk uzay yolculuğu bundan tam 56 yıl önce Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB), Sovyet kozmonot Yuri Gagarin tarafından gerçekleştirilmişti.
12 Nisan 1961’de Sovyet uzay aracı Vostok (Doğu!) ile uzaya çıktığında, Gagarin’in gönderdiği ilk mesaj “Dünya mavi… Ne kadar harika, şaşırtıcı” olmuştu. Gagarin, dünya çevresinde 1 saat 48 dakika içinde bir tur atarak tekrar atmosfere girdi. Bu başarının ardından 12 Nisan SSCB’de Kozmonot Günü ilan edildi.
27 yaşında bir ilki gerçekleştiren Gagarin, sonrasında tüm dünyada tanınan bir insan haline geldi, çeşitli ülkelere ziyaretler gerçekleştirdi ve insanlığa umut veren, yüzünü güldüren, yurttaşlarına bu olanağı sağlayan sosyalizmin sembol isimlerinden biri oldu.
SSCB, her ne kadar İkinci Dünya Savaşı sırasında 20 milyonun üzerinde insanını kaybeden bir ülke olsa da, insanlığın büyük adımı için önüne çıkan tüm engelleri elinin tersiyle itmeyi de bilmişti. Bu bilincin ve inadın SSCB’de olmasının nedeni de elbette Sovyet yönetiminin ve özel olarak Stalin’inin bilimin gelişmesi için attığı adımlardı.
Öyle ki aynı dönemde savaştan güç kazanmış ABD, SSCB’nin bu hamlesini bir uzay yarışmasına çevirmekten geri kalmayacaktı. Aradaki fark ise bildiğimiz üzere, SSCB’nin, bilime insanlığın ilerlemesi için en önemli alan olarak bakmasıyken, ABD’nin kapitalizmin/emperyalizmin çıkarları doğrultusunda bilime yaslanması.
Yuri Gagarin’in sözleri bu en iyi cevabı veriyor:
“Bir uzay aracı içerisinde Dünya’nın yörüngesinde dolaştığımda, gezegenimizin ne kadar güzel olduğunu ilk defa gördüm.
Ey, insanlık!
Lütfen onu koruyalım ve güzelliğini arttıralım.
Onu yok etmeyelim!”