ABD'nin Kudüs kararına farklı ülkelerden ilk tepkiler gelmeye başladı
ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacaklarını açıklamasından sonrasında birçok ülke ve örgüt açıklama yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyacaklarını açıklamasından sonrasında birçok ülke ve örgüt açıklama yaptı.
Konuyla ilgili ilk açıklama ülkeler ve örgütlerin arasında Filistin, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), Hamas, Birleşmiş Milletler, NATO, Türkiye, Pakistan, İran, Mısır, Rusya, İngiltere ve Fransa yer alıyor.
Filistin Devlet Başkanı Abbas: Kudüs, Filistin’in başkentidir
ABD Başkanı Trump’ın yaptığı açıklamanın hemen sonrasında televizyonda konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Kudüs’ün İsrail’in değil, Filistin’in başkenti olduğunu ifade ederek, Filistin’deki tüm grupların ortak bir duruş sergilemeye çağırdı. Filistin lideri Abbas şunları ifade etti, “Uzun yılardan beri ABD rol oynuyordu. Bu İsrailin mükafatlandırılmasıdır. Bu aşırı örgütlere yardım edecektir. Bunlar bir dini savaş çıkarmak için bir bahane arıyorlar. Uluslaraası düzeyde hiç bitmeyen savaşlara yol açacaktır.”
Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC): “Ulusal birlik ve siyonist işgale karşı kapsamlı bir mücadele”
Al-Mayadeen kanalına konuşan Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreter Yardımcısı Ebu Ahmet Fuat, “Federasyonmuş, konfederasyonmuş hepsini reddediyoruz, İsrail’e karşı silahlı mücadele tek yolumuz, Filistinliler adına kimse uzlaşı maceralarına girmesin. Amerikan yönetiminin Kudüs hamlesine karşı ulusal birlik ve siyonist işgale karşı kapsamlı bir mücadele gereklidir” diye konuştu.
Hamas: Tarihsel ve coğrafi gerçekler değişmez
ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak nitelen Hamas lideri İsmail Haniyet yaptığı açıklamada, ABD’nin Filistinlilerin hissiyatlarını görmezden geldiğini belirtti. Hamas lideri, Filistin halkının “hissiyatları ve kutsallarının görmezden gelinmesine nasıl yanıt vereceğini bildiğini” ifade ederek, ABD’nin “barış sürecini ve iki devletli çözümü yok edeceğini” ifade etti.
Birleşmiş Milletler: İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur
Konuyla ilgili açıklama yapan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD’nin aldığı kararı doğrudan karşısına almadan, İsrail ve Filistinlilerin arasındaki barış umutlarını tehlikeye atan “tek taraflı adımlara” tepkisini ifade etti. Kudüs sorunun İsrail ve Filistinliler arasında müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini belirten Genel Sekreter, Büyük tedirginliğin olduğu bu anda şunu net ifade etmek istiyorum: İki devletli çözümün hiçbir alternatifi yoktur. Bir B Planı yok” diye konuştu.
NATO: ABD’nin kararına saygı duyuyoruz
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, konuyla ilgili yaptığı açıklamada söz konusu kararla ilgili, kararın ülkenin kendi verdiği bir karar olduğunu ve bu karara saygı duyduğunu belirtti. Stoltenberg, “Bu tür konularda karar alma yetkisi ülkelere ait. Buna saygı duyuyorum. Başkan (Donald) Trump bugün bir konuşma yapacağını açıkladı. Bu konuşma henüz yapılmadı. Dolayısıyla henüz yapılmamış bir konuşma hakkında yorum yapmak için biraz erken olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Türkiye: ABD’nin Kudüs açıklamasını kınıyoruz
Türkiye adına ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mehmet Çavuşoğlu’ndan geldi. Çavuşoğlu, ABD’nin Kudüs kararını kınadığını ifade ederek şunları söyledi: “ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı açıklamayı kınıyoruz. ABD Yönetimi’ni bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.”
Pakistan: Karar, dünyada şiddeti alevlendirecektir
Pakistan tarafından yapılan ilk açıklamada ABD’nin söz konusu kararını eleştirerek, bu kararın dünyadaki şiddeti alevlendireceğini ifade ettiler.
İran: Zafer Filistin’in olacaktır
İran’ın dini lideri Ali Hamaney yaptığı açıklamada şunları belirtti, “Bu karar ABD’nin beceriksizliğinin ve başarısızlığının bir göstergesidir. ABD, Filistin üzerindeki emellerine ulaşamamaktadır. Filistinliler özgürleştirilecek ve zafer Filistin’in olacaktır.”
Mısır: Karar barış sürecine olağanüstü olumsuz etki yapacaktır
Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ilk açıklamada, ABD’nin söz konusu kararının bölgenin istikrarına dönük yaratacağı olumsuz etkileri işaret ederek, alınan kararın Filistin-İsrail barış sürecine “olağanüstü olumsuz etki” yapabileceği ifade edildi.
Rusya: Endişeliyiz
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov gazetecilere yaptığı açıklamada, “konunun kolay olmadığını” belirterek, Putin’in Filistin lideri Mahmut Abbas’la görüştüğünü ve durumun kötüleşmesi ihtimaline dair endişelerini belirttiğini aktardı.
İngiltere: Kudüs, İsrail ve Filistin arasında müzakere edilmeli
İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson yaptığı açıklamada, “Haberleri endişeyle izledik çünkü bize göre Kudüs, İsrail ve Filistinliler arasında müzakere edilmiş nihai bir anlaşmanın parçası olmalı” diye konuştu. İngiltere Başbakanı Theresa May ise, “İki devletli çözümü desteklemeyi sürdürüyoruz. Kudüs’ün öneminin farkındayız” ifadelerini kullandı.
Fransa: Fransa’nın onaylamadığı üzücü bir karar
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD’nin aldığı kararı “üzücü” olarak niteleyerek, bu kararı Fransa’nın onaylamadığını ifade etti. Ayrıca, söz konusu kararın “uluslararası yasalara ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına da ters düştüğünü” ifade eden Macron, “BM himayesi altındaki müzakerelerde İsrail ve Filistinliler tarafından karara bağlanmasının gerekeceğini” belirtti.
http://gazetemanifesto.com/2017/12/06/komunistlerden-kudus-aciklamasi-filistinlilerin-topraklari-filistin-halkina-teslim-edilmelidir/