Reklam
Kategoriler: İç Açı

AKP ve Erdoğan’ın emperyalizm uşaklığı serüveni 7: İsrail işbirlikçiliği

Reklam

Dün yaptığı bir konuşmada “Gezicilerin arkasında emperyalistler vardı” diyen ancak on beş yıldan fazla süredir ülkemizi emperyalizme peşkeş çeken AKP’nin Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP’ye karşı olanları itham ederek siyaset yapmayı sürdürüyor.

Oysa ki gerçekler hiç de böyle değil. Gazete Manifesto olarak 2002’de iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ve on beş yıla yakın başkanlığını sürdüren, bu dönemde başbakanlık yapan ve bugün AKP’li olarak Cumhurbaşkanlığını sürdüren Tayyip Erdoğan’ın aslında emperyalizme nasıl bağımlı olduklarını gözler önüne sermek istiyoruz.

AKP’nin emperyalizm ile işbirliğinin en kritik halkasını İsrail’in oluşturduğu biliniyor. Her ne kadar 2008-2009 yıllarında, Tayyip Erdoğan’ın yaptığı çıkış ve sonrasında yaşanan Mavi Marmara olayı ile ipler gerilse de, bölgede İsrail’in en önemli ittifak unsurunun Türkiye ve burada AKP olduğu biliniyor.

En gerilimli zamanlarda bile, Türkiye’yle ticari ilişkileri azalmayan tersine artan, askeri ilişkileri sekteye uğramayan İsrail, AKP döneminde Türkiye’yi bir müttefik olarak kabul etti. Bölgede İsrail’e karşı düşmanlık sergilemeyen tek ülke Türkiye oldu.

Türkiye’nin İsrail ile olan yakın ilişkisinden elde ettiği avantajların en somutu güçlü bir askeri işbirliği kurmuş olmasıydı. Türkiye askeri işbirliği çerçevesinde birçok anlaşmalarla, askeri ve istihbarat konularında kapasitesini yükseltti, askeri uçaklar ve silahlar aldı, İsrail ile müşterek askeri eğitimler ve tatbikatlar yaptı. Türkiye’nin İsrail ile olan yakınlığı ABD siyasi sisteminde ülkeye pratik bir avantaj da sağladı.

Tüm bunlarla birlikte İsrail ile kurulan ilişkinin, İsrail’in bölgede taşınması ve yayılmacı emellerini hayata geçirmesi için önem taşımaktadır. ABD açısından İsrail’in güvenliğinin sağlanması esastır. AKP de bu noktada rolünü oynamaktadır. İsrail’in Mavi Marmara baskını sonrasında AKP’nin anlaşma yoluna gitmesi de bu rolün bir parçası olarak görülmelidir.

Recep Tayyip Erdoğan Ocak 2004’teki ABD ziyareti sırasında Amerikan Yahudi Komitesi’nden “cesaret madalyası” aldı. Resmi ismi “Davut Boynuzu” olan bu madalya, dünyada ilk kez Yahudi olmayan bir isme verildi

Bu haber en son değiştirildi 20 Ağustos 2017 00:27 00:27

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam