"AKP referandum tarihinde anlaştı" iddiası: Gericilerin o arzusu gerçek oluyor
AKP'nin 'Başkanlık paketi' için referandum tarihini belirlediği iddia edildi.
‘Başkanlık’ sistemini içeren anayasa değişikliği paketinde referandum süreci bu hafta başlayacağı, AKP’nin referandum için 9 Nisan tarihini belirlediği belirtiliyor. 9 Nisan tarihi, 10 Nisan 1928 tarihli, Anayasa’dan “Devletin dini İslam’dır” hükmünün çıkarılmasının yıldönümü olması nedeniyle dikkat çekiyor.
Milliyet’ten Şebnem Hoşgör‘ün AKP kulislerinden edindiği bilgiye göre, Başbakan Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen son MKYK toplantısında yapılan değerlendirmelerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın görüşmesiyle referandum için 9 Nisan tarihi uygun görüldü.
3 Şubat’ta başlayacak
Parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre, ‘son dakikada sürpriz bir karar değişikliği’ olmazsa, Erdoğan bu hafta kanunu onaylayacak, bu onay ile Resmi Gazete’de yayın süreci 3 Şubat itibarıyla tamamlanmış olacak.
Anayasa değişikliği referandumu, kanunun Resmi Gazete’de yayımını takip eden 60. günden sonraki ilk pazar günü yapılacak. Yapılan planlamaya göre bu çerçevede Türkiye 9 Nisan’da referandum için sandık başına gidecek.
Yıldönümü
AKP’nin üzerinde uzlaştığı belirtilen 9 Nisan tarihi için islamcı tetikçi Fatih Tezcan da isteğini dile getirmişti. Tezcan, “Referandum tarihi 9 Nisan 2017 olmalı… Mesajını net veren, bağlamına lâyık bir gün olur…” ifadelerini kullanmıştı.
Gericiliğin laiklikle tarihsel hesaplaşma iddiasının bir köşe taşı olması beklenen 9 Nisan tarihi, Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir anlam taşıyor.
Sözkonusu tarihten 89 yıl önce, dönemin Başbakanı İsmet İnönü ve 120 arkadaşının teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisi 10 Nisan 1928 tarihli toplantısında ‘anayasanın laikleşmesi’ ilkesinden hareketle anayasanın ikinci maddesinde yer alan “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır.” fıkrası kaldırıldığı gibi, 26. maddenin baş tarafında şeriat hükümlerinin T.B.M.M. tarafından yürütüleceğini belirten cümle de kaldırılmıştı. Bunun dışında, milletvekilleri ve cumhurbaşkanının yaptıkları yeminlerde “Allah” üzerine yemin kaldırılarak, namus üzerine ant içilmesi şekli kabul edilmişti.