Ülkemizdeki sömürü düzeni her geçen gün emekçilerin üzerindeki basıncı arttırırken, ortaya çıkan bazı gerçekler şaşırtıcı olmuyor. 2016 ve 2017 yılında Almanya ile Türkiye arasındaki silah satış rakamları ortaya çıkarken, Almanya’nın silah satışını durduracağının da çok gerçek bir seçenek olmadığı ifade ediliyor.
Aşağıda yer alan haber, ülkemiz emekçilerinin yarattığı zenginliklerin ve toplanan vergilerin nereye akıtıldığını göstermesi açısından ibretlik verici.
Almanya’daki silahlanma firmalarından bu yılın ilk dört ayında Türkiye’ye 5 milyon 600 bin euro değerinde silah ve mühimmat satışı yapıldı. Yaklaşık iki hafta önce Alman basınında çıkan haberlerde, Alman hükümetinin Türkiye politikasını yeniden düzenlemesi kapsamında, silah satışlarını kısıtlanması, hatta durdurulmasının planlandığı öne sürülmüştü. Ancak Federal Meclis’e konuyla ilgili verilen soru önergelerine ekonomi ve savunma bakanlıklarından verilen yanıtlar, Almanya’nın Türkiye’ye silah ihracatını durdurmadığını, sadece durdurma planını araştırma kararı aldığını gösteriyor.
AKP iktidarı ile gerilim görüntüsü veren Almanya’nın Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye konusunda yaptığı açıklama, silah satışının durdurulmasının da söz konusu olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Alman firmaları, 2016 yılında daha önce izni verilmiş 49 milyon Euro değerinde silah ve mühimmat satışı yaptı. Bakanlığın açıklamasında geçen yıl Türkiye’ye toplamda 83 milyon 900 bin Euro tutarında silah ve mühimmat satışına izin verildiği de kaydedildi. Bu rakam 2015’te ise 26 milyon 500 bin euro. Almanya’da yasalara göre silah firmalarının ülke dışına yaptığı satışları hükümetin onaylaması gerekiyor.
Savunma Bakanı Ursula von der Leyen artan siyasi gerginliğe rağmen Türkiye ile normal askeri işbirliğinin pürüz çıkmadan devam ettiğini ve iki ülkenin NATO’da ortak olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etmişti. Türkiye, Almanya’dan en çok silah satan ilk 10 ülke arasında yer alıyor. 2015’te en çok silah satın alan ülkeler sıralamasında 25. olan Türkiye 2016’da siyasi gerilemeye rağmen 17 basamak çıkarak sekizinci sıraya yükseldi.
Federal Hükümet geçen yıl Türkiye’ye 54 silah satışına izin verdi, 11’ini reddetti. Uzmanlar bu yıl içinde satılan silahların çoğunun uçak parçaları, insansız hava araçları, uçak motorları ve füzelere ilişkin ekipmandan oluştuğunu belirtirken, diplomatik kaynaklar silah ambargosunun Berlin’in gündeminde olmadığını ve böyle bir yaptırımım Türkiye’den çok Alman şirketlere zarar vereceğinin düşünüldüğünü vurguluyorlar.
Almanya, silah üretiminde ve satışında, ABD, Rusya, Çin, Fransa’nın ardından beşinci ülke konumunda. 2016 verilerine göre, Federal Hükümet 2016 yılında 6 milyar 850 milyon euro tutarında savunma araçları ihracatı için lisans verdi. Yaklaşık yüzde 46’sı AB, NATO üyesi ya da aynı statüdeki ülkelere satıldı. NATO ve AB üyesi olmayan ‘üçüncü ülkelere’ ise 3 milyar 670 milyon tutarında savunma aracı ihraç edildi. Raporlara göre, Almanya’nın en önemli silah alıcısı Suudi Arabistan olurken, Cezayir, Mısır ve Katar Almanya’dan silah alan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldı.
Bu haber en son değiştirildi 13 Ağustos 2017 23:33 23:33
Tutuklanan arkadaşlarının serbest bırakılmasını talep eden üniversite öğrencileri Kadıköy Festival Park'ta dayanışma sahnesi kurdular
Laiklik Meclisi İzleme Merkezi tarafından düzenli periyotlarla hazırlanan Laiklik İhlalleri Raporu'nun Şubat 2025 dönemine ait…
ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi adayı Thomas Barrack, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonunda yaptığı…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınıp tutuklanmasının ardından süren eylemlere katılan…
İBB'ye yönelik operasyonların ardından başlayan protestolarda tutuklanan öğrencilerden birinin cezaevinde saldırıya uğradığı iddia edildi. Yaşananları…
Ekrem İmamoğlu ve çalışma arkadaşlarının gözaltına alınmasının ardından ülkenin her tarafına yayılan protesto dalgasına öncülük…