Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Almanya Dışişleri Bakanı: Türkiye granit gibi bir Almanya ile karşılaşır

Reklam

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Alman vekillerin İncirlik Üssü’ndeki Alman askerleri ziyaretine izin verilmemesi ilgili sert açıklamalarda bulundu.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edilen ya da haklarında yakalama kararı bulunan çok sayıda asker ve sivil memurun Almanya’ya sığınma talebinin kabul edilmesi sonrasında Ankara ve Almanya arasında yükselen tansiyon, Alman Meclisi’ndeki Federal Savunma Komisyonu üyesi vekillerin İncirlik’teki Alman askerlerini ziyaretinin engellenmesiyle daha da arttı.

Alman Neue Osnabrücker Zeitung gazetesine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gabriel, sığınma konusunun İncirlik ziyareti ile mukayese edilemeyeceğine işaret ederek “Biz böyle bir şeye geçmişte müsaade etmedik, gelecekte de etmeyiz” dedi.

“Granit gibi bir Almanya ile karşılaşır”

Alman askerlerinin İncirlik’ten çekilmesi konusundaki bir soruya yanıt veren Gabriel, “Parlamentonun ordusu olan Alman ordusu, IŞİD’e karşı mücadelede önemli bir katkı sağlıyor. Bu sadece bizim isteğimiz değil, ABD gibi önemli NATO ortaklarının da isteği. Türkiye’nin şu anda yaptığı gibi, İncirlik’i politik bir araç olarak kullanması, iyi sonuç doğurmayacaktır. Kim bize Alman anayasasının sağladığı sığınma hakkını dikkate almama konusunda baskı (şantaj) yapmaya kalkarsa ve milletvekillerinin Alman askerlerini ziyaret etmesine bizim politik sığınma arayanları işkence ve tutuklanmaları pahasına iade etmemiz durumunda izin verecekse, o zaman granit gibi bir Almanya ile karşılaşır. Biz böyle bir şeye geçmişte müsaade etmedik, gelecekte de etmeyiz” diye konuştu.

“Almanya askerlerini bırakmaz”

Alman Dışişleri Bakanı sözlerine şu ifadelerle de açıklık getirdi:

“İncirlik’te makul bir çalışma imkanı mümkün olmayacaksa – buna milletvekillerinin Alman askerlerini ziyaret etmeleri de dahil- o zaman alternatifleri dikkate almamız gerekir. Biz Türkiye’ye kapıları kapatmamak için son birkaç ay içinde her şeyi yaptık. Kendimize hakaret edilmesine rağmen her defasında Türk hükümetiyle ilişki kanallarını açık tutmaya çalıştık. Ancak, sürekli Alman vatandaşları makul gerekçeler gösterilmeden tutuklanacak ve kendilerine konsolosluk desteği verilmesi engellenecekse, Alman vatandaşlarının Türkiye’den çıkışına izin verilmeyecekse ve şimdi de Alman parlamentosuna baskı yapılmaya çalışılacaksa, o zaman tahammül sınırına ulaşılmış demektir. Ben sadece Türk hükümetinin gelecek günlerde fikrini değiştirmesini ümit edebilirim. Aksi takdirde Alman parlamentosu hiç kuşkusuz askerlerini Türkiye’de bırakamaz.

Bu haber en son değiştirildi 18 Mayıs 2017 13:24 13:24

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi, Nisan ayı laiklik ihlalleri raporunu yayımlandı

Laiklik Meclisi tarafından her ay düzenli olarak hazırlanan 'laiklik ihlalleri raporu' Nisan ayı için yayımlandı.…

8 Mayıs 2024 17:55

Slovakya Başbakanı Fico: Avrupa Birliği, Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamıyor

Slovakya Başbakanı Fico yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Ukrayna konusunda anlamlı bir çözüm planı sunamadığı belirterek…

8 Mayıs 2024 16:59

Kayyum bürokratlarına çifte maaş: Misafirhane otel olmuş

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyumlar döneminde il dışından atanan ve kentte ''ithal bürokrat'' olarak alınan bazı…

8 Mayıs 2024 16:53

Yargıtay Başkanı seçiminin 35’inci turunda da sonuç çıkmadı

Yargıtay Başkanlığı için bugün yapılan seçimin 35'inci turundan da sonuç alınamadı. Seçimlere, 13 Mayıs Pazartesi…

8 Mayıs 2024 16:48

Purmo işçileri TİS görüşmelerinin sonuçsuz kalmasıyla greve çıktı

Birleşik Metal-İş Sendikası'na üye işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinin olumsuz sonuçlanmasının ardından İzmir Kemalpaşa’da yer alan…

8 Mayıs 2024 16:45

Yargıtay Başkanvekilliği görevine Ahmet Ömeroğlu seçildi

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca, Birinci Başkanvekili ve Ceza Genel Kurulu Başkanı Eyüp Yeşil'in yaş haddinden…

8 Mayıs 2024 16:40
Reklam