"Ama benim işim ticaret"
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kuzey Irak'a karşı ekonomik ambargonun 'tehlikeli bir söylem' olduğunu açıkladı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Irak Kürdistanı’nda Barzani yönetiminin gerçekleştirdiği referanduma tepki olarak uygulamaya konacağını açıkladığı ‘ekonomik yaptırım’lar için Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Tehlikeli söylem” çıkışında bulundu.
IKBY ile ticaretin sürmesi gerektiğini savunan Zeybekçi, AKP’nin zaten böyle bir hazırlığı olmadığını belirtip, “Son Bakanlar Kurulu toplantısında ve yaptığımız görüşmelerde de bu görüşümüzü değiştirmemize neden olacak bir karar alınmadı” dedi.
“Benim işim ticaret”
Makamında Hürriyet ekibini ağırlayan Bakan Zeybekci, IKBY’de Türk şirketlerinin alacaklarının 1.9 milyar dolar olduğunu hatırlatırken, “Bu konuda Bakanlar Kurulu’nda iki ayrı görüş mü var?” sorusuna da yanıt verdi.
“İki ayrı değil, çok daha fazla görüş vardır. Herkesin farklı bir yaklaşımı var” diyen Zeybekci, “25 bakan varsa, o kadar çok görüş var demektir. Bu noktada Ekonomi Bakanlığı ‘duygusuz, kapitalist bakanlık’ olarak algılanabiliyor. Ama Ekonomi Bakanlığı olarak bizim görüşümüz sadece ve sadece Türkiye’nin menfaati. Ekonomik ambargo tehlikeli bir söylem. Ambargo koyduğunuzda satışlarınız duruyor. Diyebilirsiniz ki, ‘Musul-Kerkük kustal davamız, sen hala ticaret’ diyorsun. Ama benim işim ticaret. Ben Ekonomi Bakanı’yım. 8-9 milyar dolarlık bir ticaretten, Türkiye’nin menfaatinden bahsediyoruz” diye konuştu.
Zeybekci, koşulların değişmesi durumunda merkezi Irak’a yapılan sevkiyatın sürmesi için İran üzerinden iki ayrı kapı üzerinden güzergahın kullanılabileceğini de sözlerine ekledi. Bunların şahsi görüşü olduğunu söyleyen Zeybekci, “Ama Rusya da doğalgaz hatlarını kapatmadı. Hatta Ukrayna’ya karşı bile kapatmadı” dedi.
‘Türkiye ne kadar güvenli bir ülke’ demiyorlar
OHAL’in ekonomi için kalkması gerektiği görüşününü yineleyen Zeybekci, OHAL’in gerekçelerinin tam olarak ortadan kalkmaması nedeniyle de bir ara formül bulunabileceğini söyledi. 15 Temmuz’un ‘korkunç bir ihanet’ olduğunu ve bunu yaşamış biri olarak tüm bunlara karşın, ülkenin menfaati için OHAL’den ilk fırsatta çıkarılması gerektiğini kaydeden Zeybekci, şöyle devam etti: “Ama gerekçeleri tamamen kalkmadığı için de, geçici olarak da olsa Adalet ve İçişleri Bakanlıklarımıza ihtiyaç duydukları kanuni düzenlemelerin yapılması yetkisi verilebilir. İçişleri Bakanlığı’na, devletin içindeki ihanet şebekelerinin temizlenmesiyle ilgili düzenlemeler için, yetkiyi 1 yıl gibi geçici bir süre için verebiliriz. Adalet Bakanlığı’na da gözaltı ve tutukluluk süreleriyle ilgili geçici olarak bu yetki verilebilir. Bu benim şahsi görüşüm. Bakanlar Kurulu’nda görüşmedik. Adalet Bakanımızla böyle bir sohbetimiz var. Evet ekonomiyle ilgili hiçbir pürüz olmaması için en üstün gayreti gösteriyoruz. Ama sonuçta OHAL. ‘Ne kadar güvenli bir ülke OHAL’i de var’ demiyorlar.”