Reklam
Kategoriler: Emek Postasız-kutu-2

Anayasa Mahkemesi: Sendika toplantısına katılmak haktır

Reklam

Anayasa Mahkemesi, sendika toplantıların katılmaları üzerine iş sözleşmeleri feshedilen iki çalışana yönelik uygulamayı sendikal hakkın ihlali olarak değerlendirdi.

Bir sendikanın çalıştıkları şirketteki örgütlenme çalışmaları sırasında aktif görev alan, mesai saatleri dışında sendika toplantılarına katılan Anıl Pınar ve Ömer Bilge isimli iki emekçi, “performans düşüklüğü” gerekçe gösterilerek iş akitleri feshedilmişti. İşlerine son verilen Pınar ve Bilge, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Yüksek Mahkeme, başvuruya ilişkin kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yargıtay iş mahkemesinin kararını bozmuştu

Performans değil, sendikal çalışmaları nedeniyle işten çıkarıldıklarını savunan başvurucuların tazminat taleplerini içeren dilekçelerin ardından 1. Manisa İş Mahkemesinde dava açıldı. Mahkeme, tanık beyanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulunca düzenlenen ve işçilere sendikal baskı uygulandığı görüşünü taşıyan raporunun ardından, başvurucuların sendikaya üye olmasının engellenmesi için işten çıkarıldıkları sonucuna ulaştı.

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi ise bu yöndeki kararı bozarak, başvuruculara bir yıllık brüt ücretleri tutarında tazminat ödenmesine yönelik hükmü de ortadan kaldırdı. Daire, iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayanmadığı yolunda mahkemenin ulaştığı kanaati yerinde bulsa da başvuranların iş sözleşmelerinin sendikal faaliyet nedeniyle feshedildiğinin yeterli ve inandırıcı delillerle ispatlanmadığı görüşünü açıkladı. Kararın ardından iki işçi Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuruda bulundu.

AYM’den son karar

Yüksek Mahkeme, başvuruya ilişkin yapılan değerlendirmede, mahkemenin delil ve olguların değerlendirmesi sonucu elde ettiği ve detaylı olarak gerekçelendirilen kanaate dayanan hükmünün daire tarafından gerekçesiz şekilde bozulduğunu belirtti.

Sendika hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar veren Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 51. maddesinde güvence altına alınan sendika hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğini yeniden yargılama yapılmak üzere Yargıtay 22. Hukuk Dairesine gönderilmesine ve başvurucuların tazminat taleplerinin reddine oybirliğiyle karar verdi.

Bu haber en son değiştirildi 15 Kasım 2017 20:46 20:46

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi’nden AKP’li eski milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında suç duyurusu

Laiklik Meclisi, AKP eski milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında "Anayasayı ihlal, Türkiye Cumhuriyeti`ni aşağılama ve…

11 Temmuz 2025 16:58

Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

Bakan yardımcısının hedef göstermesinin ardından hakkında soruşturma açılan Spotify, Türkiye'deki sansür baskısı nedeniyle faaliyetlerini durdurmayı…

11 Temmuz 2025 16:43

Pervin Buldan, Erdoğan’ı arayarak teşekkür etti

DEM Partili Buldan, PKK mensubu ilk grubun silah bırakmasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak sürece…

11 Temmuz 2025 16:37

Menzil’de miras savaşı kızıştı: Kardeşler birbirini suçluyor

Menzil Tarikatı lideri Abdulbaki Elhüseyni'nin vefatının ardından üç oğlu arasında başlayan miras anlaşmazlığı kızıştı. Saki…

11 Temmuz 2025 15:31

Diyanet yöneticilerinin çift maaş aldığı ortaya çıktı

Diyanet Vakfı’nın yönetimindeki dört emeklinin, emekli aylıklarının yanı sıra vakıftan da ücret aldığı ortaya çıktı.

11 Temmuz 2025 14:24

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den gazeteci Serdar Akinan hakkında suç duyurusu

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den gazeteci Serdar Akinan hakkında suç duyurusu

11 Temmuz 2025 12:45
Reklam