Bakanlıktan zehirli yumurta skandalı sonrası inceleme
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa’daki çok sayıda ülkede baş gösteren ‘zehirli yumurta’ kriziyle ilgili Türkiye’de izleme çalışması başlattı. AB’de baş gösteren söz konusu krizle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da izleme çalışması başlattı. Çalışma çerçevesinde, bakanlığa bağlı laboratuvarlara Türkiye’deki yumurtalarda da söz konusu maddenin var olup olmadığının tespit edilmesi için analiz yapılması... View Article
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Avrupa’daki çok sayıda ülkede baş gösteren ‘zehirli yumurta’ kriziyle ilgili Türkiye’de izleme çalışması başlattı.
AB’de baş gösteren söz konusu krizle ilgili olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da izleme çalışması başlattı.
Çalışma çerçevesinde, bakanlığa bağlı laboratuvarlara Türkiye’deki yumurtalarda da söz konusu maddenin var olup olmadığının tespit edilmesi için analiz yapılması talimatı verildi.
Söz konusu talimat çerçevesinde yumurta üretiminin yoğun olduğu yerlerden numuneler alınarak gerekli analizler gerçekleştirilecek.
İnsan sağlığına zararlı ‘fipronil’ maddesinin bazı Avrupa ülkelerindeki yumurtalarda tespit edilmesi üzerine söz konusu yumurtaların üretildiği çiftliklerin faaliyetleri durduruldu, yumurtalar da raflardan kaldırılarak imha edildi.
Fipronilin gıda değeri olan hayvanlarda kullanılması yasak
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan bilgiye göre, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye mevzuatı gereği fipronilin gıda değeri olan hayvanlarda kullanımına izin verilmiyor.
Türkiye’de bu madde kedi, köpek gibi gıda değeri olmayan hayvanlarda antiparaziter olarak kullanılmak üzere, sprey veya deriye damlatma formlarında ruhsatlandırılıyor.
‘ORTA DERECE TEHLİKE’
Fipronil, karıncalar, böcekler, hamam böcekleri, pireler, keneler, termitler, bitki zararlıları, kök kurtları, zararlı böcekleri ve diğer böcekleri kontrol amacıyla kullanılıyor.