Beyazıt Meydanı'nda bulunan Turan Emeksiz anıtının etrafı bariyerlerle çevrildi!
Beyazıt meydanında bulunan 1960’lı yılların simgesi Turan Emeksiz Anıtı’nın etrafı inşaat bariyerleriyle çevrilmiş durumda. Belediye açıklama yapmaktan kaçınırken çevredeki esnaf ve üniversite öğrencileri anıtın kaldırılabileceği endişesini taşıyor. Turan Emeksiz Anıtı, katledildiği 1960 yılından 3 yıl sonra heykeltıraş Semahat Acuner tarafından yapıldı. Anıt, 28 Nisan 1960’ta İstanbul Beyazıt meydanındaki öğrenci olayları sırasında hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak... View Article
Beyazıt meydanında bulunan 1960’lı yılların simgesi Turan Emeksiz Anıtı’nın etrafı inşaat bariyerleriyle çevrilmiş durumda. Belediye açıklama yapmaktan kaçınırken çevredeki esnaf ve üniversite öğrencileri anıtın kaldırılabileceği endişesini taşıyor.
Turan Emeksiz Anıtı, katledildiği 1960 yılından 3 yıl sonra heykeltıraş Semahat Acuner tarafından yapıldı. Anıt, 28 Nisan 1960’ta İstanbul Beyazıt meydanındaki öğrenci olayları sırasında hayatını kaybedenlerin anısını yaşatmak için olayların geçtiği meydana dikilmek üzere yapıldı. Acuner tarafından yapılan anıt, bronzdan yapılmış soyut bir açık hava heykeli özelliğini taşıyor.
TURAN EMEKSİZ KİMDİR?
Turan Emeksiz 1940 yılında Malatya’da doğdu. Demokrat Parti döneminde Muhalefet ve basını soruşturmak için Tahkikat Komisyonu kuruldu. Komisyon tüm ülkede geniş yankı buldu. Birçok üniversitede protestolar başladı. Protestoların başladığı yerlerden başka bir yer ise İstanbul Üniversitesi oldu. Protestolar sürerken dönemin İstanbul Üniversitesi Rektörü Sıddık Sami Onar, güvenlik güçlerince saldırıya uğradı. Üniversite öğrencilerinin düzenledikleri miting sırasında, polislerin okul bahçesine girmeleri üzerine olaylar büyüyerek Beyazıt meydanına kadar genişledi.
Dönemin örfi idare polisi devreye girmesiyle 28 Nisan 1960 sabahı İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Turan Emeksiz katledildi. Olaylar sonrasında İstanbul ve Ankara’da sıkı yönetim ilan edildi. Bu olaylar ’28 Nisan olayları’ olarak tarihe geçti.