Bodrum'da caretta caretta saldırısına uğrayan tatilci: Beni boğmaya çalıştı
Bodrum'da caretta carettaların saldırısına uğradığını söyleyen tatilci kadın yaşadıklarını anlattı.
Muğla’da caretta carettaların saldırısına uğradığını söyleyen Zuhal Tursun isimli tatilci, “Yüzgeciyle benim başımı aşağı indirip, beni boğmaya çalıştı. Ağzıyla şah damarımın olduğu yerden ısıracaktı, ben elimle ittim, o esnada da elimi kaptı ve beni sürüklemeye çalıştı” dedi.
Bodrum’a 12 mil uzaklıktaki Orak Adası’na, ilçeden bindikleri teknelerle günübirlik tura giden yerli ve yabancı turistler, denizde yüzerken caretta carettaların saldırısına uğradıklarını söyledi. İstanbul’dan tatile gelen 41 yaşındaki Zuhal Tursun ve 9 yaşındaki yeğeni Cabir Han Akten, tekneden atlayıp yüzmeye başladı. Bu sırada yanlarına gelen caretta caretta, Cabir Han Akten’i ısırdı. Durumu fark eden Tursun, müdahale ederek yeğeninin tekneye çıkmasını sağladı. Ancak kaplumbağa, Tursun’un elini ısırdı. Koyda demirleyen bir yatın kaptanı zodyak tabir edilen bot ile Tursun’un yardımına koşup, sudan çıkardı. Zuhal Tursun ve yeğeni Akten, hastaneye kaldırıldı.
“Boğuşmaya başladık”
Zuhal Tursun yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Bir kafa ve dişlerini gördüm sadece. O arada ben onun ağzını itip yeğenimi kurtardım, bu kez bana saldırdı. Yeğenime sadece yüz ve kaç diyebildim. Ondan sonra yüzgeciyle benim başımı aşağı indirip, beni boğmaya çalıştı. Ağzıyla şah damarımın olduğu yerden ısıracaktı, ben elimle ittim, o esnada da elimi kaptı ve beni sürüklemeye çalıştı. Boğuşmaya başladık. Hiçbir şekilde kurtulamadım ondan. Çığlıklar attım, bağırdım. En sonunda hiç gücüm kalmadı. O esnada beyaz bir botla bir adam geldi ve beni bota çekmeye çalıştı. Adam beni bota çekerken kaplumbağa kolumu ısırdı. Daha sonra bir adam daha gelip kaplumbağanın kafasına vurdu zannedersem, kolumu bıraktı. Bota binerken arkadan gelip kaba etimi yakaladı. Bizi oradan hastaneye götürdüler ve bize tetanoz ve kuduz aşısı yapıldı. Sakinleştirici bir iğne de yaptılar.”
‘Yemek vermeyin’ uyarısı
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) yetkilileri ise, “Doğal ortamda yaşayan ve vahşi olarak nitelendireceğimiz bu hayvanlar, insanların elle beslemesi sonucu sürekli beklenti içinde oluyorlar. Karnı acıkan hayvanlar, yiyecek beklentisinde olduğu için insanlara yaklaşıyorlar, yiyecek bulamayınca da saldırıyorlar. Konu ile ilgili Bodrum gönüllümüz ile yapacağımız çalışmalarda saldırı yapan caretta carettaları yakalayıp merkezimize getirip rehabilite ettikten sonra tekrar doğal ortamlarına bırakacağız. Caretta carettaların ısırmasından çok önemli bir şey olmaz. Isırma sonrası biraz buz konulabilir, ardından bir doktora başvurulabilir. Bölgemizde, şu ana kadar bu tür olaylara rastlamamıştık, günlük tura çıkanlar caretta carettaları gördüklerinde kesinlikle yiyecek vermesinler” şeklinde uyarılarda bulundu.