Corbyn: Türkiye için NATO'nun devreye girmesine İngiltere otomatikman dahil olmamalı

İngiliz İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn NATO'nun 5. maddesi ile ilgili bir açıklama yaptı.

Corbyn: Türkiye için NATO'nun devreye girmesine İngiltere otomatikman dahil olmamalı

İngiltere’deki muhalefet partisi İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Türkiye’nin komşularıyla ilişkilerinin iyi olmadığını ancak bir NATO üyesi olduğunu belirterek, İngiltere’nin bir başkasının eylemlerinden dolayı otomatikman bir savaşa dahil olmayacağını ve böyle bir şey olması halinde durumun dikkatle ele alınması gerektiğini söyledi.

Corbyn, Cuma günü Londra’da partisinin dış politika programıyla ilgili bir konuşma yaptı. İşçi Partisi lideri daha sonra Channel 4 kanalına bir mülakat verdi.

BBC Türkçe‘nin haberine göre, Corbyn, Channel 4’e yaptığı açıklamada, bir NATO müttefikini korumak için İngiliz askerlerini gönderip göndermeyeceğine yönelik bir soruya, NATO Antlaşması’nın 5’inci maddesinin tehlike altındaki bir üyeye destek verilmesini öngördüğünü ancak bunun her zaman asker gönderilmesi anlamına gelmediğini söyledi.

“Başkalarının eylemleri nedeniyle…”

Corbyn, “Tüm süreci incelememiz gerekiyor. Türkiye ile komşularının arasındaki ilişkiler iyi değil. Türkiye bir NATO üyesi. Başkasının eylemleri nedeniyle başlayan bir savaşa otomatikman müdahil olmalı mıyız? Bence bunu iyi ayarlamamız ve bu durumu dikkatlice düşünmemiz gerekir” diye konuştu.

Jeremy Corbyn ayrıca, tansiyonun yükseldiği durumlarda İngiltere’nin hem Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi hem de güçlü bir devlet olarak savaşı nasıl önleyebileceği üzerine kafa yorması gerektiğini de sözlerine ekledi.

5. madde: Kollektif savunma

NATO Antlaşması’nın “kollektif savunma”yı düzenleyen 5’inci maddesi, Avrupa veya Kuzey Amerika’da üye devletlerden herhangi birine yönelik düzenlenecek bir silahlı saldırının ittifakın tamamına karşı yapılmış bir eylem olarak kabul edileceğini söylüyor.

Söz konusu madde, tarihte yalnızca bir kez, ABD’de 11 Eylül 2001’de düzenlenen saldırıların ardından işletildi.

Türkiye, 2012 yılında Suriye ordusu tarafından keşif uçağının düşürülmesi de dahil olmak üzere Suriye iç savaşı nedeniyle zaman zaman 5’inci Madde’nin işletilmesini gündeme getirmiş ancak bu talepleri ittifak üyeleri tarafından kabul edilmemişti.