Reklam
Kategoriler: İç Açı

Cumhuriyet davası başladı

Reklam

Cumhuriyet çalışanları 267 günlük tutukluluğun ardından bugün ilk kez duruşmaya çıkıyor. 11’i tutuklu 17 gazeteci, “Cemaat ve PKK’ye üye olmamakla birlikte örgütler adına suç işlemek ve Cemaat propagandası yapmak”la suçlanıyor.

“Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek”, Cemaat propagandası yapmak iddialarıyla haklarında açılan davanın duruşması 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 gün sürecek. Gazetenin eski Genel Yayın Yönetmeni ve halen yurtdışında bulunan Can Dündar hakkında ise soruşturma aşamasında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Davayı çok sayıda ulusal ve uluslararası basın meslek örgütü, siyasi parti, milletvekilleri ve yurttaşlar takip ediyor. Dışarıdaki Gazeteciler ve Cumhuriyet Davası Koordinasyonu’nun da çağrı yaptığı dava öncesi adliye önünde bir basın açıklaması yapılarak, skandal dava protesto edilecek.

Hakim karşısına çıkacak isimler ise şöyle: Cumhuriyet gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, gazetenin yayın danışmanı Kadri Gürsel, Cumhuriyet Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay, gazetenin okur temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara, gazetenin çizeri Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Önder Çelik ve Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Danışma Kurulu üyesi avukat M. Kemal Güngör, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Yusuf Emre İper.

Tutuklu gazetecilerin duruşma salonunda alkışlarla karşılanmasının ardından, duruşma kimlik tespitiyle başladı. Tutuklu Cumhuriyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel’in oğluyla sarılmasına jandarma subayı izin vermedi. Ahmet Şık “Çoçuğunuz var mı” sorusuna “Kendisiyle gurur duyduğum bir kızım var” diyerek yanıt verdi.

Savunmalara geçildi

Duruşmada iddianamenin özetinin okunmasının ardından savunmalara geçildi.

Cumhuriyet‘in haberine göre, savunma için ilk söz Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’ya verildi. Ancak savunma metninin içinde bulunduğu evraklara jandarma el koyduğu için savunmasını yarın yapacağı açıklandı.

Bu sırada gazete avukatı Abbas Yalçın söz alarak, “Erişemediğimiz bir dosyadaki delilleri karartma şüphesiyle tutuklanıyorsunuz. Şanslıysanız 5 ay sonra iddianame yazılıyor. Davanın açılması için aylarca bekleyeceksiniz. Bu hikayede ne hak, ne vicdan, ne de hukuk var” dedi.

Avukat Yıldız İmrek de duruşmada yargılanan kişi başına 3 avukat sınırlamasının savunma hakkının kısıtlanması anlamına geldiğini söyledi.

Kadri Gürsel:

Tutuklu isimler arasında yer alan Kadri Gürsel’in savunmasına geçildi. “Bu iddiaların tamamı gerçek dışıdır” diyen Gürsel, ByLock kullandığı suçlamalarını da reddetti.

Gürsel’in savunmasından bazı bölümler şöyle:

“Yayın politikası değişikliği ve terör örgütlerine yönelik yayınlar sebebiyle iddia makamı beni suçluyor. Yenigün Haber Ajansı’nda 1. derece imza yetkisine hiçbir zaman sahip olmadım. Bu nasıl iddianamede yer alır? Bir de Cumhuriyet Vakfı başkanı ilan edilmişim. Bu hatalar masum bir dalgınlıkla açıklanamaz. Kriminalize edilmeye çalışılan bir vakıf vardır. Delil de uydurulmamış. Bu sadece bana yapılmamış. Fezlekede Akın Atalay, Bülent Utku, Güray Öz ve bir kişi daha saydı, bu kişilerin de vakıf başkanı olduğu yazıyor.

İddianamedeki isnatların dayanaklarını anlatıyor. Vakıftaki imza yetkim, köşe yazım. Bu iddialar gerçek dışıdır. Birincisi, Bylock kullanıcısı kişilerle iletişim kurduğum gerçek dışıdır. Dayanaktan yoksundur, HTS kayıtları incelenince 112 kişiden 102’si ile olduğu iddia ediliyor. 17’si beni tek taraflı aramış. 85’i mesaj atmış. 85 kişi bana bir defaya mahsus bir ya da iki mesaj atmış. 17 kişi de beni aramıştır. Ben iletişim kurmadım, onlar iletişim kurmak istemiş ama ben kurmamışım. Benimle irtibat kurmaya çalışmalarının nedeni bağımsız bir gazeteci olmamdan kaynaklandığına inanıyorum.”

Akın Atalay:

Gürsel’in ardından Cumhuriyet Vakfı İcra Kurulu Başkanı tutuklu Akın Atalay’ın savunmasına geçildi.

İşte Akın Atalay’ın savunması:

Cumhuriyet Gazetesine yönelik soruşturma tam bir hukuk cinayetidir. İki amaç var: Cumhuriyet gazetesini susturmak ya da teslim almak, korkusuzca yazmaya devam edeceklere mesaj vermek. Bizi baskı, tehditle korkutamazlar. Örgütlerle ve devlet içinde yuvalanmış çetelerle gazetenin ilişkisi yoktur. Tek faaliyeti gazeteciliktir. Bu gazetenin adını Atatürk vermiştir. Yazarları bedel ödemiştir, katledilmiştir. Direncimizi kıramazlar. Bu operasyona maruz kalan, teslim alınmak, direnci kırılmak, pes ettirilmek istenen gazete öyle sıradan bir gazete değildir son nefesimize kadar gazetecilik mesleğine,etik ilkelere, onurlu geçmişe leke sürdürmeyeceğiz. Boyun eğmeyeceğiz.

Bu gazete Cumhuriyet’tir ve bu gazete bir gazetecilik anıtıdır! Son nefesimizi verinceye dek dik duracağız. Bu gazetenin köklerinde, tarihinde ve hatta genlerinde bağımsızlık ve özgürlük tutkusu vardır. Soruşturma ve kovuşturma sürecine bakılınca, bu yargılamanın akla mantığa ne kadar aykırı olduğu görülecektir. Bu haksızlığı yapanlar, asıl onlar çok korkuyorlar. Cumhuriyet korkmaz, teslim olmaz, pes etmez.

Bu haber en son değiştirildi 25 Temmuz 2017 16:51 16:51

Reklam

Önceki Haberler

Yurtsever gazetesinin 8. sayısı çıktı: İşte 22 yıllık AKP iktidarı!

Aylık olarak yayımlanan Yurtsever gazetesinin 8. sayısı "İşte 22 yıllık AKP iktidarı" manşetiyle ve 1…

15 Mayıs 2024 09:27

ÖZEL HABER | Yandaşlara kaynak tasarruf tanımıyor: MEB eğitimleri özel otellerde!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sürekli yapılan hizmet içi eğitimler, bugüne kadar Öğretmen Evleri’nde ve Hizmet…

15 Mayıs 2024 09:00

GÖRÜŞ | Av. Doğan Erkan: AKP yeni anayasa yapabilir mi?

AKP’nin iktidar öncesi ve ilk iktidarı dönemi siyasal/ideolojik programının asıl kaynağını göremeyen kesimler bir tarafa…

15 Mayıs 2024 08:00

RÖPORTAJ | Üniversite ve liseli gençlik iddialı: Çaresiz olmadığımızı göstermek için bir araya geliyoruz

"Laiklik başlığı gençlik adına en kritik başlıklardan biri. Çünkü laikliğin hedef alınmasının temel sebeplerinden birisi…

15 Mayıs 2024 07:25

Yeni Ülke dergisinin 29. sayısı “Devlet ve İktidar” dosya konusu ile çıktı

İki aylık fikir dergisi Yeni Ülke'nin 29. sayısı yayımlandı.

14 Mayıs 2024 22:36
Reklam