Demirtaş ve Zeydan'ın da katıldığı açlık grevi sona erdi

Edirne cezaevinde yapılan açlık grevinin sona erdiği öğrenildi.

Demirtaş ve Zeydan'ın da katıldığı açlık grevi sona erdi

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan’ın da katıldığı açlık grevi sona erdi.

Özgürlükçü Hukukçular Platformu’ndan avukat İbrahim Bilmez’in aktardığı açıklamaya göre tutuklular, “Cezaevi idaresinin HDP’li vekillerimiz, Özgürlükçü Hukukçular Platformu, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, İnsan Hakları Derneği yetkilileri ile ve son olarak da bizimle yaptığı görüşmeler sonucunda diyalog kanalları açılmış; cezaevi idaresi var olan sorunları çözeceğinin sözünü vermiştir. Bunun sonucu olarak 31.03.2017 tarihi itibariyle, 25 Şubat’tan beri sürdürdüğümüz süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini sonuçlandırmış bulunmaktayız.” dedi.

HDP, konuya ilişkin yaptığı bilgilendirmede sorunların çözümü için ortaya konulan karşılıklı iyi niyet taahhütleri çerçevesinde açlık grevinin sona erdiğini duyurdu.

Demirtaş ve Zeydan, konuya ilişkin olarak şu mesajı paylaştı:

“Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda 25 Şubat 2017 tarihinden beri devam eden açlık grevinin, cezaevi yönetimi ile kurulan diyalog ve sorunların çözümü için ortaya konulan karşılıklı iyi niyet taahhütleri çerçevesinde sonuçlandırılmış olmasından memnuniyet duyuyoruz. 

 

“Açlık grevlerinin devam ettiği diğer cezaevi müdürleri başta olmak üzere, Cezaevleri Genel Müdürü’nü ve Adalet Bakanı’nı açlık grevini devam ettiren mahkumlarla diyalog içerisinde sorunların çözümü için inisiyatif almaya, tutsakları da diyalog zemini çerçevesinde açlık grevlerini bitirebilmek için sorumluluk almaya davet ediyoruz.

“Edirne Cezaevi gibi diğer cezaevleri için de açlık grevleri tümden sonuçlanıncaya kadar kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyor, büyük katkı sunan hukuk ve insan hakları kurumları ile avukatlarımıza teşekkür ediyoruz. Desteklerini esirgemeyen tüm halkımıza şükranlarımızı sunuyoruz.”

Diğer cezaevleri belli değil

Türkiye’de açlık grevlerinin sürdüğü diğer cezaevlerinde ise eylemlerin son bulup bulmadığı henüz bilinmiyor.

15 Şubat’ta İzmir’deki Şakran Cezaevi’nde bazı mahkûmlar açlık grevine başlamıştı. Daha sonra farklı cezaevlerindeki mahkûmlar da açlık grevi eylemine başlamışlardı.

Açlık grevindeki mahkûmlar, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasını ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine son verilmesini” talep ediyorlardı.