Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 15 Temmuz darbe girişimini en iyi anlayan ülkelerden biri Burkina Faso

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika kıtasında bulunan Burkina Faso'nun '15 Temmuz'u en iyi anlayan ülkelerden biri olduğunu' söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: 15 Temmuz darbe girişimini en iyi anlayan ülkelerden biri Burkina Faso

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika kıtasında bulunan Burkina Faso’nun ’15 Temmuz’u en iyi anlayan ülkelerden biri olduğunu’ söyledi.

Batı Afrika ülkelerini ziyareti kapsamında Fildişi Sahili ve Liberya ziyaretlerinin ardından dün akşam Burkina Faso’ye gelen Çavuşoğlu, burada ülkenin Dışişleri Bakanı Alpha Barry ile görüştü. Görüşme sonrası açıklama yapan Mevlüt Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişimini en iyi anlayan ülkelerden birinin Burkina Faso olduğunu söylerken, “Çünkü Burkina Faso da çok ciddi bir darbe ve terör girişimiyle karşı karşıya kaldı. Çok şükür bunun üstesinden geldi. Bizim milletimiz de 15 Temmuz’da hain darbe girişimini yendi.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu sözlerini şöyle devam ettirdi:

“Bildiğiniz gibi 15 Temmuz bir yıl önce gerçekleştirilen hain darbe girişiminin yıl dönümüdür. Dost ve kardeş Burkina Faso, Türkiye ile olan dayanışmasını hemen göstermiştir. Bu darbeyi gerçekleştirmek isteyen örgütün Burkina Faso’da da dernek ve okulları var. Bu konuda hem beklentilerimizi hem de birlikte hangi adımları atabiliriz, bunları da değerlendirdik. Masum sivil halkı uçaklarla bombalayan ve üzerinden tanklarla geçen bu hainler her yerde her şeyi yapabilir. O yüzden bunlar sadece Türkiye için değil, bulundukları her yer için bir tehdittir.”

Çavuşoğlu, daha sonra görüşme gerçekleştirdiği Burkina Faso Devlet Başkanı Kabore’ye de, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iyi dileklerini iletirken, Kabore da Bakan Çavuşoğlu ile görüşmesinde taraflar arasında imzalanan anlaşmaların nasıl uygulanacağını konuştuklarını söyleyerek, “Türkiye büyük bir ekonomik güç. Burkina Faso da kalkınmak için bu güçten yararlanmak istiyor.” diye konuştu.