Reklam
Kategoriler: İç Açı

Diyanet’in gerici cemaatlere ne dediği açığa çıktı: Ticaret yapmayın, siyasete buluşmayın…

Reklam

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, düzenleyeceği ‘cemaatler buluşması’ öncesinde 30 cemaatle yaptığı ön görüşmenin ayrıntıları ortaya çıktı. Görüşmede, FETÖ’nün örgüt yapısı, ticari ilişkileri ve devletteki yapılanması ile ilgili örnekler üzerinden konuşan Diyanet yetkililerinin, diğer cemaatlere ‘ticaret yapmayın, siyasete karışmayın’ mesajı verdiği öğrenildi.

Diyanet gerici cemaatlere buluşma düzenleyecek

Diyanet İşleri Başkanlığı, FETÖ’nün ‘cemaatler hakkında yarattığı olumsuz algının’ düzeltilmesi ve bundan sonra FETÖ benzeri yapıların oluşmaması için cemaatlerle fikir alışverişinde bulunmak amacıyla İstanbul’da tarihinde ilk kez bir ‘cemaatler buluşması’ düzenleyeceği biliniyor.

Bu ay sonunda gerçekleşecek buluşma öncesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) Başkanı Raşit Küçük ve uzmanlardan oluşan bir ekip, buluşmaya davet edilen 30 cemaatle bir ön görüşme gerçekleştirdi.

Milliyet’ten Ayşegül Kahvecioğlu’nun aktardığına göre, görüşmede cemaat ve tarikatların, ‘daha şeffaf ve denetlenebilir’ yapılara kavuşması için atılacak adımlar konuşuldu. FETÖ’nün örgüt yapısı, ticari ilişkileri ve devletteki yapılanması ile ilgili örnekler üzerinden konuşan Diyanet yetkililerinin, diğer cemaatlere ‘ticaret yapmayın, siyasete karışmayın’ mesajı verdiği öğrenildi. Ancak bunlarla birlikte “Tekke ve Zaviyeler Kanunu” yürürlükte olmasına rağmen devlet kurumlarının bu tür gerici cemaatlerle ne gibi bir ilişki içerisinde olduğuna dair soru işaretleri devam ediyor.

Osmanlı’dan örnek veriliyor

Soru işaretlerine yanıt ise şu an devlet kurumlarının Osmanlıcılık dışında bir seçeneğe yönelme düşüncesinin olmadığı yönünde. Görüşmede, Osmanlı Devleti’nin tarikatlara yönelik denetim politikasını içeren ‘Meclisi Meşayih Nizamnamesi’nin örnek olarak gösterildiği ancak mevcut durumda Diyanet bünyesinde böyle bir yapı yerine cemaatlerin kendi iç denetimlerini kurması gerektiği belirtildi. Görüşmede, cemaatlere ‘denetlenebilirlik ve şeffaflık’ vurgusu yapılırken, tekke ve zaviyeleri kapatan devrim kanununun kaldırılmasına yönelik herhangi bir önerinin konuşulmadığı, zaten Diyanet’in böyle bir gündeminin olmadığı belirtildi.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun görüşmeye ilişkin bir rapor hazırlayacağı, daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in de aynı cemaatlerle bir görüşme gerçekleştireceği öğrenildi. Buluşma sonunda Diyanet ve cemaatlerin görüşlerinin bir raporda toplanarak, Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması bekleniyor.

Bu haber en son değiştirildi 11 Ocak 2017 00:28 00:28

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi: Karşı devrim sürecine karşı laik Cumhuriyet için mücadele edilmelidir

10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…

24 Mayıs 2025 15:39

Eski THK Rektörü Ünsal Ban borsada manipülasyon soruşturması kapsamında tutuklandı

Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…

24 Mayıs 2025 15:07

THY’de yönetim kurulu üyelerinin huzur hakkı 80 bin TL oldu

THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…

23 Mayıs 2025 17:21

İBB soruşturmasında yandaş medyaya gönderilen bilgi notunu AKP’li trol hazırlamış

İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…

23 Mayıs 2025 17:13

Devlet Bahçeli’den Erdoğan’a: Yolundan cayma hakkı yoktur

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…

23 Mayıs 2025 16:19

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na hapis cezası

Oyuncu Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu, yalan beyan suçlamasıyla yargılandığı davada hapis cezası aldı. Ergenç’e…

23 Mayıs 2025 15:46
Reklam