Edebiyat mı, postmodern ucuzluk mu? Bavul Dergisi'nde Turgut Uyar rezaleti
Bavul Dergisi'nin Şubat ayı sayısında Turgut Uyar'a ait olmayan dizeler sanki onunmuş gibi yayınlandı.
Edebiyat dergisi olarak pazarlanan ancak Türkiye’de solun ve ilericiliğin sanatsal birikimini popüler kültür ve piyasacılık ile çürütme işlevi gören dergilerden biri olan “Bavul Dergisi” bir skandala imza attı.
Derginin Şubat sayısının kapağında İkinci Yeni şairi olarak bilinen Turgut Uyar’ın illüstrasyonu ve altında ona ait olduğu iddia edilen bir şiire ait dizeler bulunuyor. Dizeler şu şekilde: “Herkesin bir gideni vardır. İçinden bir türlü uğurlayamadığı.”
Ancak Turgut Uyar’ın şiirlerine dair kısa bir araştırma yaptığınızda bu dizelere rastlamanız mümkün değil. Uyar’ın tüm şiirlerinin yer aldığı “Büyük Saat” adlı kitapta bu dizeler yer almıyor. Bununla birlikte gerek Uyar’ın şiirlerini bilenler ve çeşitli şairler iki dizenin Turgut Uyar’ın olmadığını ve hatta üslubu ile çakışmadığını ifade ediyorlar.
Bavul Dergisi ülkemizde yayınlanan ve muadilleri de olan bir dergi. Basit bir hata olarak görülemeyecek bu durum ise bu tür dergilerin ne amaçla ve nasıl bir mantıkla çıkarıldığını gözler önüne seriyor. Türkiye’nin geçmiş sanatsal birikimini çürütmek, popüler kültürün insanların hayatında daha fazla yer etmesi, ülkemizde bugüne kadar oluşmuş sol ve ilerici birikime postmodern bir sos katarak bunların piyasanın kolları arasına terk edilmesi akla ilk gelenler olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda bu dergi yeri geldiğinde Orhan Veli, Cemal Süreyya ve Nâzım Hikmet gibi başka sanatçıları da piyasanın kollarına atmaktan çekinmeyen bir tarzın sürdürücülüğünü yapıyor.
Derginin geldiği nokta ise herhangi bir kaynağa dayandırmadan ve Uyar’ın şiirlerine dair en ufak bilgi sahibi olunmadan internette Turgut Uyar’ın dizeleri olduğu iddia edilen iki satırı sanki onunmuş gibi pazarlaması oluyor.
Sosyal medyada da gündeme gelen bu olay, Ekşi Sözlük’te de şubat 2017 bavul dergisi rezaleti başlığı altında tartışılıyor.
Bavul Dergisi’nin Şubat ayı kapağı şu şekilde: