Reklam

Edebiyatın yeni tekeli mi?: Türkiye Polisiye Yazarları Birliği

Reklam

Önder Çelik

“Türkiye Polisiye Yazarları Birliği kuruldu.” Ardı ardına yapılan haberlerin ortak sloganı bu olduğundan en başa biz de yazalım. Şayet mevzu Orhan Pamuk değilse, genelde ülke gündeminde bir edebiyatçıyı görmek zor olur. Bilirsiniz. Haklı olarak ülkede mücadele edilmesi gereken daha acil konular varken edebiyat için söz söylemeye pek sıra gelmez. Her ne kadar bir Orhan Pamuk vakası boyutunda olmasa da kendi çapında bir oluşumdan söz ediyoruz. Türkiye Polisiye Yazarları Birliği, 30 yazarın bir araya gelerek Türkiye’deki polisiye yazarların bir arada olması amacıyla kurulan bir platform olarak gözüküyor. Oluşumun içinde yer alan yazarların verdikleri demeçler doğrultusunda, Türkiye’de ikinci planda kalan polisiye roman türünün ön plana çıkarılması, memlekette yazan polise yazarlarının dünya okuyucuları tarafından tanınması gibi kaygıların öne çıktığı görülüyor. Söyleşilerden yola çıkılarak son 20 yılda polisiye roman okuma tercihinin artış gösterdiğinden de bahsediliyor. Oluşumun içindeki tanınan isimlerden birisi de Ahmet Ümit. Başlı başına bu platform için bir fikre sahip olmamıza vesile olan Ahmet Ümit, polisiye yazarlar birliğinin büyük başarılara imza atacağı görüşünü dile getiriyor.

Edebiyat için tekelleşme uğraşıları uzun süredir eleştirilen bir konudur. Çeşitli sermaye gruplarının kurduğu edebiyat dergileri, okuyucuları, özellikle genç okuyucuları farklı bir noktaya getirdi. Geçtiğimiz gün sosyal medyada ortaya çıkan, Oğuz Atay’ın mezar taşının, üzerine yazılan kelimelerden dolayı neredeyse görünmeyecek duruma gelmesi buna en büyük örnektir. Popüler kültürü yaratanlar (dergi editörleri, yazarlar, okuyucular) duruma oldukça tepki gösterdi. Garip bir hal ve benim anlam veremediğim bir konudur. Yayınlarında halkı, sağa sola kaçamak vaziyetlerde şiir yazdırmaya teşvik edeceksin, sonra içlerinden birkaçı gidecek mezar taşına da yazacak, sonra “bunlar popüler kültürün getirdiği şeylerdir” diye eleştireceksin. Aslında bu örnek popüler kültürü yaygınlaştımak amacıyla sermaye grupları etrafında tekelleşen dergicilik anlayışının bir sonucudur. Yazıda bahsettiğimiz polisiye yazarlar birliği de bu amaca hizmet eden, ileride bir çeşit şirket gibi mi çalışacak bunu zamanla göreceğiz. Kaygılar, temelinde makul sebeplerden oluşuyor ve altında yatan sebepler konusunda elbette ki bu söylediklerim öngörülerimdir. Bu birliğin ileride bir derneğe dönüşerek polisiye roman ödülleri adı altında nitelikli ya da niteliksiz birçok ismi önümüze koyması da muhtemeldir.

Aslında sosyalistler açısından bütün sorun tekelleşmeye karşı olmaktır. Tekelleşme denilen kavram doğası gereği alan kapatmak ve kapitalist ilişkiler bağlamında yapılan iş anlamında piyasada tek muhatap olarak bilinme amacıdır. Örnek olarak, “biri film çekecekse önce bize danışacak” minvalli bir birleşimdir şeklinde yorumlanabilir. Polisiye yazmanın günümüzde ne kadar geçerli olduğunun ya da ortaya çıkan işlerin kalitesinin denetlenebildiği kuvvetli bir mekanizma maalesef bulunmuyor. Bu durum hemen her tür edebiyat ürünü için genel bir sorundur. Eleştiri yapmak bir dizi sebepten ötürü memlekette bitme noktasına gelmiştir.

AKP iktidarında her gün yeni bir polisiye vaka olurken, polisiye türünde yazmanın bazı kalıpları olması gerekiyor. Mesela gericilik, emek düşmanlığı, ABD uşaklığı gibi konular ortaya çıkacak olan ürünlerin ana fikrini oluşturmalı. İçinde çocuk tecavüzlerinin iğrenç yüzünün ortaya çıkartılmadığı, inşaat tepesinden düşerek hayatını kaybeden bir işçinin yaşam mücadelesinin betimlenmediği ya da insanların sağlıklarını hiçe sayarak alanlarda gaz sıkmak suretiyle halkı göz altına alan polislerin anlatılmadığı romanların bizim açımızdan bir manası olmayacaktır. Bu nedenle Polisiye Yazarlar Birliği de işlevini bu yönde şekillendirdiği oranda anlam taşıyacaktır, tersi durumda ise yukarıda yazdığımız gibi edebiyatta tekelleşmeye, içeriksizleşmeye ve sermaye politikalarına hizmet edecektir. Bu saydıklarımız sınıf temelli polisiye türünün örnekleridir. Kısaca içinde kendi sınıfının yani emekçi halkın meselelerini içermeyen bir edebiyat ürünü edebiyat değildir.

Bu haber en son değiştirildi 5 Eylül 2017 09:57 09:57

Reklam

Önceki Haberler

İsrail Beyrut’un merkezine saldırdı

NNA’daki habere göre “Kurtarma ekipleri, düşman savaş uçaklarının bir konut binasını hedef aldığı ve çok…

23 Kasım 2024 10:48

TKH Tunceli İl Örgütü: Tunceli ve Ovacık’ta halkın iradesi çiğnenmiştir

Türkiye Komünist Hareketi Tunceli İl Örgütü ,Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atanması üzerine bir açıklama…

23 Kasım 2024 10:31

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…

22 Kasım 2024 20:31

Rusya’dan Biden’a balistik füze tepkisi: Gitmek üzere olan yönetim gerginliği arttırıyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…

22 Kasım 2024 15:22

Füze saldırısına onay vermişti, ABD yine sorumluluk almayı reddetti

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…

22 Kasım 2024 14:30

Kılıçdaroğlu hakim karşısına çıkıyor

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…

22 Kasım 2024 14:20
Reklam