Ender Helvacıoğlu: 100. yılında Ekim Devrimi bir tarih tartışması değil yakıcı bir soruna çözüm arayışı
Marksist Manifesto dergisi Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “100. Yılında Ekim Devrimi Sempozyumu” düzenleyecek.
Marksist Manifesto dergisi Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “100. Yılında Ekim Devrimi Sempozyumu” düzenleyecek.
15 Ekim’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyum Ekim Devrimi’nin ve Sovyetler Birliği’nin insanlığa kazandırdıklarını yeniden hatırlamak ve bugün ile bağını kurmak amacıyla toplanacak.
Gazete Manifesto olarak sempozyumda tebliğ sunacak isimlerin sempozyum hakkındaki görüşlerini aldık.
Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız ilk görüş Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu’na ait. Helvacıoğlu’nun sempozyumdaki konuşması “Ekim Devrimi’nin 1923 Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve ulusal bağımsızlık hareketlerine etkisi” üzerine olacak.
Ekim Devrimi’nin ve dolayısıyla bu sempozyumun bugün için önemi nedir?
Ekim Devrimi, insanlığın kapitalizmi/emperyalizmi ve her türden sınıflılığı aşma yolunda attığı en büyük adımlardan biridir. 70 yıllık bu pratik bugün de yolumuzu aydınlatan büyük bir birikimi miras bıraktı. Çünkü aynı süreç devam ediyor. İnsanlığın her türlü sömürü ilişkisinden kurtulma ihtiyacı ve mücadelesi daha da keskinleşerek sürüyor. Dolayısıyla Ekim Devriminin 100. yıldönümünü, sadece bir tarih tartışması yapmak için değil, yakıcı bir soruna çözüm arayışı içeriğiyle anıyoruz. Sempozyumun önemi ve değeri buradadır.
Sempozyuma sunacağınız tebliğin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?
Yapacağım sunuşun içeriği, Ekim Devriminin başta Türkiye’nin kurtuluş savaşı olmak üzere dünya çapında anti-emperyalist kurtuluş savaşlarına yaptığı etkinin ne olduğuna ilişkindir. 20. yüzyılda yaşanan anti-emperyalist ulusal kurtuluş mücadeleleri, Ekim Devrimi ile kurulan Sovyetler Birliği’nin bulunduğu bir dünyada başarıya ulaşabildi. Bunun önemini Sovyetlerin yıkıldığı günümüz dünyasına göz attığımızda çarpıcı bir biçimde görürüz. Sunuşumda bu konuyu olgulardan ve örneklerden yola çıkarak tartışmak istiyorum.
Sempozyumu düzenleyen arkadaşlara, bu önemli görevi üstlendikleri için başarılar diliyorum.