Gericilik piyasacılıkla el ele: Özel sektörün eğitimdeki payında büyük artış
Türkiye’de eğitimde halen yüzde 8 olan özel sektör payı, yüzde 15 seviyelerine gidiyor.
Kamu hizmeti olarak örgütlenmesi ve ücretsiz sunulması gereken eğitimin tamamen piyasaya açılması yolunda önemli bir mesafe alındı. AKP’nin özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından eğitimde gericiliğin gazına bastığı son dönemde, özel sektörün eğitimdeki payının da hızlı bir artış kaydettiği ortaya çıktı.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen verilere göre, eğitimde özel sektörün payı yüzde sekize yükseldi. 2017-2018 eğitim öğretim yılında özel okullara devam eden öğrenci sayısı, geçen döneme göre yüzde 13’lük artışla 1 milyon 300 bine ulaştı. Bu rakam geçen dönem 1 milyon 150 bindi. Bu artışta, özel okula devam eden öğrencilerin sayısındaki artışta, son üç yılda verilen eğitim öğretim destekleri etkili oldu. Türkiye’de 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında bin 60 özel okul kapandı. Bu okullardaki 150 bin öğrenci başka okullara kayıt yaptırdı. Buna rağmen eğitimde özel sektörün payı çok hızlı büyüdü ve Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü verilerine göre 2017-2018 eğitim öğretim döneminde bin 777 yeni özel okul açıldı.
Teşvik için 440 milyon harcandı
Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı yatırım teşvik belgelerine göre de 1-30 Eylül 2017 tarihleri arasında sadece eğitim sektörüne yönelik 48 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Eylül ayında eğitim sektörüne yatırım için alınan teşvik belgelerinde öngörülen toplam yatırım tutarı 440 milyon 502 bin lira oldu.