Gökmen Ulu tahliye edildi, duruşmada dikkat çeken detaylar...
Sözcü gazetesine yönelik davada muhabir Bekir Gökmen Ulu tahliye edilirken, AKP'li gazeteciler de Ulu lehine tanıklık yaptı.
Sözcü gazetesine yönelik davada muhabir Bekir Gökmen Ulu tahliye edildi. Gökmen Ulu 3,5 buçuk aydır tutuklu bulunuyordu.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Sözcü gazetesi davasının ikinci duruşmasına tutuklu sanık Bekir Gökmen Ulu ile tutuksuz sanıklar Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli ile avukatlar katıldı.
Duruşmada tanık olarak bulunan AKP’li gazetecilerin Ulu lehinde tanıklık yapmaları dikkat çekti. Gülen cemaatinin uzun yıllar sözcülüğünü yapan Hüseyin Gülerce ise, Ulu’yla ilgili değil de Sözcü gazetesiyle ilgili ‘tanıklık’ yapmaya kalkınca mahkeme heyeti tarafından uyarıldı. Ulu da Gülerce için “FETÖ’nün önde gideni” diyerek, beyanlarını kabul etmediğini belirtti.
Sözcü gazetesi sahibi Banık Burak Akbay’ın gelmediği duruşmayı, gazeteciler Yılmaz Özdil ve Uğur Dündar da takip etti.
Tanık Anıl Eren Yıldız ise, Ankara’dan SEGBİS sistemiyle katıldığı duruşmada ifade verdi.
Uğur: İddianamede delil göremedim
Duruşmada tanık olarak beyanda bulunan gazeteci Fuat Uğur kendisiyle Sözcü gazetesi arasında zaman zaman polemiklerin yaşandığını ama “Sözcü gazetesini Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) çıkarıyor” diye bir kanaatinin olmadığını belirtti.
Bekir Gökmen Ulu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın nerede tatil yaptığına ilişkin haberinden dolayı tutuklu kalmasına karşı olduğunu beyan eden Uğur, “İddianamede bir delil göremedim açıkçası. İddianamenin zayıf olduğunu düşünüyorum, bu davanın bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben Sözcü gazetesinin FETÖ ile iltisaklı olduğu konusunda hiçbir şey bilmiyorum. Bu dava daha fazla hukuk devleti kavramına zarar vermemesi için bitmeli” şeklinde beyanda bulundu.
Dede: Tanık olmam utanç verici
Gazeteci Ersoy Dede de Sözcü gazetesinin ‘FETÖ’cü olabileceği, onlardan para alacağı iddialarının “deli saçması” olduğunu kaydetti.
Tanık Dede 15 Temmuz’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yerinin haberleştirilmesinin suç olmasının yersiz olduğu düşüncesinde olduğunu ifade ederek, “Gökmen’in gazetecilik faaliyeti olan haberine karşılık benim tanık olarak kürsünün öbür tarafında olmam benim açımdan utanç verici bir durumdur” dedi.
Küçük: Son derece komik
Cem Küçük ise gazeteci olarak bütün medya kuruluşlarını didik didik taradığını söyledi.
İddianamede sanıkların FETÖ yardım etmesine ilişkin iddiaların yer aldığına değinen Küçük, “İddianamede adı geçen sanıkların FETÖ’ye yardım yataklık yapacak olması son derece komik. İddianameye bakarak söylüyorum, namusumla şerefimle söylüyorum, bu iddianameye bakarak ‘Sözcü gazetesi FETÖ ile işbirliği yaptı’ denemez” dedi.
Ulu’dan Gülerce’ye: FETÖ’nün önde gideni
Yalova’dan SEGBİS sistemiyle katıldığı duruşmada beyanda bulunan tanık Hüseyin Gülerce de firari sanık Burak Akbay’ın ‘FETÖ’ evlerinde kalıp kalmadığına ilişkin bir bilgisinin olmadığını, bu konuda sadece Fehmi Koru’nun yazısını okuduğunu söyledi.
Sözcü gazetesinin manşetlerinden bahseden Gülerce, Mahkeme Başkanı Erdoğan Şimşek tarafından iddianameye ilişkin tanıklık yapması konusunda uyarıldı.
Tutuklu sanık Bekir Gökmen Ulu da Gülerce’nin tanık beyanlarının ardından söz alarak, “Bu şahıs FETÖ’nün önde giden isimlerden biri olduğu için beyanını kabul etmiyorum” diye konuştu.
Savcıdan tutukluluğa devam talebine ret
Duruşmada, tanıkların dinlenilmesinin ardından, cumhuriyet savcısının görüşü soruldu. Savcı, Bekir Gökmen Ulu’nun bu halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Mahkeme heyeti ise, Bekir Gökmen Ulu’nun tahliyesine karar verildi.