Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) dün parlamentonun aktifleştirilmesi gündemiyle toplanmıştı.
Toplantın ardından yapılan açıklamada, parlamentonun Goran Hareketi’nden Dr. Yusuf Muhammed başkanlığında parlamentonun yeniden açılması ancak ikinci oturumda yeni başkanın seçilmesi kararının alındığı ifade edilmişti.
Goran Hareketi bugün konuyu görüşmek için toplandı. Toplantı sonrası Goran Hareketi Sözcüsü Şoreş Hecî, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yaşanan siyasi ve ekonomik krizlerin çözüme kavuşturulması için parlamentonun seçilmiş başkanlık divanı tarafından yeniden açılması gerektiğini söyledi.
Hecî, “Parlamentonun aktifleştirilmesi önündeki temel sorun parlamento başkanlığının değiştirilmesi değil. Temel sorun bölge başkanlığının görev süresinin dolması sorunudur” dedi.
Hecî, parlamentonu, mali ve idari alanda düzenlemeye gidilip yönetim sistemi değiştirilmeden parlamentonun aktifleştirilmesini kabul etmeyeceklerini belirtti.
20 Ağustos 2015’te yapılması gereken bölge başkanlık seçimlerinin yapılmamasından dolayı IKBY’de siyasi partiler arasında kriz baş göstermiş, 12 Ekim 2015’te ise Goran Hareketi’nden parlamento başkanı olan Yusuf Muhammed’in Hewlêr’e girişine KDP asayiş güçleri tarafından izin verilmemesinden sonra parlamento çalışmaları askıya alınmıştı. KDP daha sonra Goran’ın hükümet kabinesindeki 5 bakanının da görevine son vermişti.
“İslami Topluluk” da karşı
Goran’dan sonra Kürdistan İslami Topluluk (Komel) da KDP ile KYB’nin IKBY Parlamentosu’nun aktifleştirilmesine yönelik önerisini reddetti.
Komel Sözcüsü Rebwar Hemed yaptığı açıklamada, parlamentonun mevcut başkanlık yönetimiyle aktifleştirilmesi gerektiğini belirtti.
Komel olarak IKBY’de barış ve birliktelik atmosferinin sağlanması üzerinde durduklarını söyleyen Rebwar Hemed, şöyle devam etti:
“Bunun için de parlamentonun aktifleştirilmesiyle ilk adımın atılabileceğini düşünüyorduk. Ancak yapılan bu öneriyle söz konusu atmosfer gerçekleşmeyecek. Burada parlamento başkanlık heyetinin niçin değiştirilmek istediğini bilmek gerekiyor. Nasıl oluyor da sadece iki parti diğerlerinin yerine de karar verebiliyor?”