Hafıza-i Beşer | 20 Kasım 1989: Dünya Çocuk Hakları Günü…
Dünya Çocuk Hakları Günü kutlanırken Türkiye'de çocuk evlilikleri, çocuk işçiliği ve açlık sınırındaki çocukların sayıları her geçen gün yükseliyor.
1925 yılında Cenevre’de yapılan Çocukların Refahı için Dünya Konferansı’nda ilan edilen bu gün, 1989’da, Birleşmiş Milletler’in Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni kabul etmesiyle tüm dünyada kutlanır hale gelmişti. Somali ve ABD dışında tüm ülkelerin onayladığı sözleşme, çocukların barınma, sağlık hizmetleri ve gıda gibi en temel ihtiyaçlarını karşılamak amacını taşıyor.
İnsan hayatının ayaklar altına alındığı bir düzende çocuklar daha fazla acı çekiyor, ölüyor, öldürülüyor. Patronların çocukları “ucuz iş gücü” olarak gördüğü Türkiye’de, 15-17 yaş arası çalışan çocukların yüzde 80’inin kayıt dışı çalıştırıldığı vurgulandı.
Türkiye’de sayısı 2 milyona yaklaşan çocuk işçilerin dışında, 3 milyon çocuk da açlık sınırında yaşıyor. Çocuk yaşta evlendirilenlerin sayısı ise her geçen gün artıyor.
Ayrıca 30 Mart 2017 tarihinde yayınlanan resmi rakamlara göre Türkiye’de geçici koruma kapsamında 2 milyon 969 bin Suriyelinin yüzde 45’i 18 yaşın altında. Suriyeli çocukların yarıya yakını eğitim olanaklarından yararlanamadığı için kayıt dışı sektörlerde çalıştırılıyor.
AKP iktidarı ile her geçen gün daha fazla geriye giden ülkemizde çocukların eğitim hakkı, yaşam hakkı tamamen yok edilmiş durumda.