Hafıza-i Beşer | Bir ömür yetmedi: Hikmet Kıvılcımlı
Türkiye sosyalist hareketine büyük katkıları bulunan Doktor Hikmet Kıvılcımlı'yı anıyoruz.
1902’de Priştine’de doğdu. 17 yaşında gönüllü olarak Kurtuluş Savaşı’na katıldı. Ardından Yörük Ali Efe çetesinde Kuvayı Milliye gönüllüsü oldu.
Tıp fakültesinde eğitimine devam ederken de mücadeleden hiç vazgeçmedi. 1920’lerin başında Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi oldu. Ardından TKP’nin Beşiktaş’ta gerçekleştirdiği kongrede TKP Merkez Komitesi üyesi oldu ve gençlik sorumlusu olarak görev aldı. Aynı yıl Aydınlık gazetesinde ilk yazıları yayımlanmaya başladı.
1925’te İstiklal Mahkemesi’nde yargılandı ve 10 yıl kürek cezası aldı. 1927 yılında Vedat Nedim Tör ve Şevket Süreyya Aydemir’in partiden ayrılması ve Parti arşivini polise teslim etmesi ile diğer parti üyeleriyle birlikte tutuklandı.
1938 yılında Nazım Hikmet ile yargılandığı Donanma Davası’nda 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı, 12 yıl yattıktan sonra tahliye oldu.
1954 yılında Vatan Partisi’ni kurdu.
Marx, Engels ve Lenin’in eserlerinden birçok çeviriler yaparak ülkemizi Marksist klasikler ile buluşturdu. 1967 yılında İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği’ni (İPSD) kurdu.
En önemli eserleri olan Tarih Tezi kitabını 1965 yılında, Yol: TKP’nin Eleştirel Tarihi kitabını da 1932 yılında yayımladı.
Türkiye sosyalist hareketine çok önemli katkılar yapmış olan Dr. Hikmet Kıvılcımlı, soyadını Lenin’in İskra (Kıvılcım) dergisinden almıştır.
Kıvılcımlı, tedavi için gittiği Belgrad’da 11 Ekim 1971’de hayatını kaybetti.