Hafıza-i Beşer | İşçilerin omuzlarında taşınan onurlu bir büyükelçi: Mahmut Dikerdem…
3 Ekim 1993’te aramızdan ayrılan antiemperyalist ve barışsever Büyükelçi Mahmut Dikerdem'i anıyoruz.
“Ortadoğu’da Devrim Yılları”, “Üçüncü Dünyadan”, “Hariciye Çarkı” ve “Direnenler: Barışın Savunmasıdır” isimli eserlerin yazarı ve 1957-1972 yılları arasında Ürdün, İran, Gana ve Hindistan’da büyükelçilik yapan Mahmut Dikerdem, 3 Ekim 1993’te aramızdan ayrıldı.
Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra 1938 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olur. 1976’da ise Dışişleri Bakanlığı Merkez Yüksek Danışmanlığı görevinden emekli olacaktır. Yön, Öncü, Yaprak, Forum dergilerine ve Akşam gazetesine birçok yazı yazan Dikerdem, Barış Derneği Genel Başkanlığı görevini üstlendi. Ortadoğu’da barış ve halkların refahı için mücadele veren Dikerdem, 12 Eylül sonrasında Barış Derneği Davası’nda yargılanmıştır.
İstanbul 2 No’lu Sıkıyönetim Mahkemesi’nde yargılanırken yaptığı savunmada şunları söyleyecektir: “Dünyanın döndüğü nasıl tartışılmaz bir gerçek ise, tüm dünya halklarının barış içinde yan yana yaşamak istedikleri ve topluca intihar demek olan savaşı reddettikleri de o kadar açık ve kesin bir gerçektir.”
Ayrıca büyükelçi olduğu dönemlerde 1974 Kıbrıs müdahalesini sonuna kadar eleştirmiş, “Sosyalist ve birleşik bir Kıbrıs”ı savunmuştu.
Emperyalizme ve sermayeye karşı herhangi bir şekilde barış mücadelesinin yürütülemeyeceğini n altını çizen Dikerdem, vasiyeti üzerine 1993’ün Ekim ayında Söğütlüçeşme’den maden işçilerinin omuzlarında sonsuzluğa uğurlandı.