Yurtsever savcı Doğan Öz "Başkanlık Tartışmaları Işığında Türkiye Nereye Gidiyor?" başlıklı panelle anılıyor
Savcı Doğan Öz, Hukuk Defterleri dergisinin gerçekleştireceği bir panelle İstanbul'da anılacak.
24 Mart 1978’de faşistlerce öldürülen savcı Doğan Öz, Hukuk Defterleri dergisinin gerçekleştireceği “Başkanlık Tartışmaları Işığında Türkiye Nereye Gidiyor?” başlıklı panelle İstanbul’da anılıyor.
25 Mart Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde saat 14.00’da başlayacak olan etkinlikte İhan Cihaner, Doç. Dr. Şule Özsoy Boyunsuz ve Av. Bilgütay Hakkı Durna konuşmacı olarak yer alacak.
Doğan Öz kimdir?
Ankara Cumhuriyet Savcısı Doğan Öz, 1934 yılında doğdu. 1968 yılında Konya’da gerici “Mücadele Birliği” adlı örgütün kapanmasını sağladı. Denizli’de Necmettin Erbakan’ın kardeşi Akgün Erbakan’ın yolsuzluk dosyalarını hazırladı. Süleyman Demirel’in kardeşi Hacı Ali Demirel’e Denizcilik Bankası’nca verilen usulsüz kredi olayına el koydu. Devlet Güvenlik Mahkemeleri’ne (DGM) ilk karşı çıkanlardan oldu. 1973 yılında da, DGM’lerin kapatılması için meslektaşları arasında imza topladı. Dönemin başbakanı Bülent Ecevit’e kontrgerilla raporu sundu.
24 Mart 1978 sabahı Doğan Öz, sabah işine gitmek üzere arabasına bindiğinde katledildi. Katili olarak tutuklanan ve ifadesinde öldürdüğünü itiraf eden İbrahim Çiftçi, üç kez ölüm cezasıyla çarptırıldı ancak bu kararlar Askeri Yargıtay tarafından bozuldu. Dördüncüsünde ölüm cezası kararı onaylandı, bu sefer de başsavcılık karara itiraz etti ve Askeri Yargıtay Daireler Kurulu “delil yetersizliğinden” kararı bozdu. Yerel mahkeme de bu bozma kararına uydu ve buna karşı yapılan itirazı Askeri Yargıtay reddetti. Böylece İbrahim Çiftçi, 5 yıl 1 ay cezaevinde yattıktan ve 4 defa idam cezasına çarptırıldıktan sonra beraat edip 1984’te tahliye oldu. Çiftçi, cezaevinden çıkar çıkmaz önce İLKSAN’a müdür, ardından da patron oldu. Son olarak, 1997 senesinde Devlet Bahçeli’nin karşısında MHP genel başkan adayı olarak çıktı.