İşçi haklarına büyük saldırı yasası TBMM'den geçmek üzere

AKP'nin işçi haklarına büyük darbe vuracak yeni bir saldırı tasarısı Meclis'te görüşülüyor.

İşçi haklarına büyük saldırı yasası TBMM'den geçmek üzere

Türkiye’de gözler İdlib’e askeri operasyon ve AKP içerisindeki ‘metal yorgunluğu’ tasfiyelerine çevrilmişken, işçi haklarına büyük darbe vuracak yeni bir saldırı tasarısı TBMM’de oylamaya sunuldu.

AKP’nin “İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı” adı altında Meclis’te görüşmeye sunduğu yasa tasarısıyla; kıdem ve ihbar tazminatı, izin ve fazla mesai alacakları gibi işçi-işveren anlaşmazlıklarında patronların maliyet yükünün azaltılması ve ‘hızlıca’ çözüm üretilmesi için İş Mahkemeleri’nden önce ‘arabuluculuk’ kurumunun getirilmesi hedefleniyor.

Tasarısının yasalaşması halinde çalışanların önce şirket aleyhinde dava açmak için mahkeme yolunu tercih etmek yerine, arabulucuya başvurması zorunluluğu geliyor. Buna göre işçinin arabulucuya başvurmadan açtığı dava reddedilecek. Anlaşmazlığın çözümü için arabulucuya en fazla 4 hafta süre verilecek.

Hükümet yasa kapsamında işçinin anlaşmazlığı davaya taşımaması için yapılacak pazarlıkta rol alacak ‘uzlaştırma uzmanları’nın yetiştirilmesi için de düğmeye bastı. Konu için Adalet Bakanlığı’nın belirlediği kurumlarda 9 Ekim Pazartesi günü eğitime başlanacak. Çeşitli üniversitelerde verilecek eğitim ‘mağdur- fail’ uzlaştırması, ‘alternatif uyuşmazlık’ çözümü, iletişim, müzakere teknikleri, uygulama eğitimi ve ceza adalet sistemi konularını kapsayacak.

10 madde geçti

İş hukununu ortadan kaldırıp yerine işçiye patronla ‘pazarlık’ yapmayı dayatan emek düşmanı yasa tasarısı 38 maddeden oluşuyor. Meclis’te görüşülmeye devam eden yasa tasarısının 5 Ekim tarihli yapılan ilk oturumda 10 maddesi kabul edildi. Kalan maddelerin görüşülmesine ise 10 Ekim’de devam edilecek.