IŞİD'in dernekleri Türkiye'de hala aktif
İçişleri Bakanlığı'na bağlı Dernekler Dairesi Başkanlığı'nın güncel verilerine göre, IŞİD örgütlenmesi yaptığı katliam dosyalarına yansıyan derneklerin resmi olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı.
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın güncel verilerine göre, IŞİD örgütlenmesi yaptığı katliam dosyalarına yansıyan derneklerin resmi olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı.
Ankara Gar katliamı ve Antep’deki IŞİD yapılanmasıyla ilgi olarak dosyalara giren bilgi ve belgelere göre, Antep’te 2013 yılında kurulan Genç Muhavvidler Derneği doğrudan IŞİD’lilerin örgütlendiği bir dernek oldu. Türkiye’de IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamların sanıklarının büyük bir bölümünün bu dernekle ilişkisi de ortaya çıktı.
Dernek, Ankara 10 Ekim ve Suruç katliamlarının planlayıcısı olan Yunus Durmaz tarafından kuruldu.
Yine HDP’nin Adana ve Mersin il binalarına dönük 7 Haziran’dan önce saldırı gerçekleştiren Savaş Yıldız’ın bir beyanında, saldırıyı Durmaz’ın talimatıyla gerçekleştirildiğini kaydetti. Bu bilgilere rağmen Selahattin Eyyubi Mahallesi’nde kurulan dernek halen aktif olarak faaliyet yürütüyor.
Bu derneğin yanı sıra yine kimi IŞİD’lilerin örgütlendiği dernekler arasında olan Ahsen Derneği ve Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği de IŞİD’le bağı olmasına rağmen halen faaliyet yürüten dernekler listesinde yer alıyor.
Yön haber’in aktardığına göre, Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği’nin Başkanı Bahaa Alden Najeep aynı zamanda Antep’te çoğu çocuk 54 kişinin yaşamını yitirdiği düğün katliamından sonra gözaltına alınarak, hakkında “IŞİD üyeliği” gerekçesiyle dava açıldı. Buna rağmen bu dernek de, “İnsani Yardım Derneği” çatısı alında faaliyetini sürdürüyor.
Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın güncel verilerine göre, Türkiye’de aktif dernek sayısı 111 bin 582.
IŞİD’in dernekler aracılığıyla açık bir örgütlenme alanı oluşturduğu Antep ise Türkiye’de en fazla derneklerin olduğu ilk on kent sıralamasında 8’inci sırada.
Suriye savaşının başladığı 2011 yılında kentteki dernek sayısı bin 140 iken bu sayı 2017’de bin 891’e çıktı.
Kentte OHAL’in ilk 5 ayında toplamda aralarında öğrencilerin dayanışmak amacıyla kurduğu Medya Kültür Derneği gibi kültürel derneklerin de olduğu 40 dernek kapatılmasına rağmen söz konusu IŞİD derneklerine dokunulmadı.