İstanbul'da AKP'li belediyeden şeriat kanunları!

AKP'li Zeytinburnu Belediyesi, yeni İmar Yönetmeliği'nde gerici düzenlemeler getirdi.

İstanbul'da AKP'li belediyeden şeriat kanunları!

İstanbul’da kentsel dönüşümün pilot projelerinin uygulandığı Zeytinburnu’nda, ilçe Belediye Meclisi’nden geçen kararla ilçede yapılacak sitelerle ilgili ortaya şeriat hükümlerini andıran düzenlemeler çıktı.

AKP’li Zeytinburnu Belediyesi, 6 Aralık 2007 tarihli mevcut planın, 1 Ekim 2017 tarihinde yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile uyumlu olarak işlemesi için yeni bir düzenlemeye gitti.

Açık havuz yasak, mescit zorunlu, 1+1 uygunsuz…

Hürriyet’ten Fatma Aksu‘nun haberine göre, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün 28 Kasım 2017 tarihli teklifi ve İmar Komisyonu görüşü doğrultusunda hazırlanıp Zeytinburnu Belediye Meclisi tarafından oyçokluğuyla kabul edilen kararda ilçede yapılacak sitelerde açık havuz yasaklandı.

“Uygunsuz işlere neden olduğu” gerekçesiyle, daha önce sınır olmayan 1 artı 1 konutların oranı ise yüzde 15’e çekildi. Her siteye mescit şartı kondu.

Yeni imar raporunun getirdiği diğer düzenlemeler şöyle:

Kamu kurum ve kuruluşları adına tanzim edilen ve ticari amaç içermeyen ruhsat ve işlemlerden ayrıca ücret alınmayacak. Terklerden sonra parsel alanı 10 bin metre ve daha büyük parsellerde yapılması zorunlu olan mescit, bloklardan bağımsız ve ayrık olacak. Yerleşik Meskun Alan olarak öngörülen konut alanlarındaki parsellerin bulunduğu sokak ya da caddedeki yapılan zemin ve açığa çıkan bodrum katlarında ticaret teşekkülü olması halinde, yol boyu ticaret alanı olduğu karar altına alındı.

“Yaşam biçimine istikamet çiziliyor”

Zeytinburnu İmar Komisyonu’nun CHP’li Üyesi ve aynı zamanda İBB Meclis Üyesi olan Esin Hacıalioğlu, oylama öncesi söz alıp, değişikliğin şeriat planlaması olduğunu ileri sürüp, kararın geri çekilmesini istedi.

Hacıalioğlu, yeni düzenlemeye ilişkin “Yeni plan notlarıyla artık insanların yaşam biçimlerine yeni istikametler çizilmeye çalışılıyor. Bu plan notlarının çağdaş planlama anlayışlarıyla hiçbir ilişkisi yoktur. Havuzun kapalı olmasının manası nedir? Havuzun açık olması neden yasaklanıyor? Zeytinburnu’nun en büyük özelliklerinden biri sahil kenti olmasına rağmen denizi kullanamamasıdır. Denizi kullanamayan bir ilçeye artık açık havuzu da yasaklıyorsunuz. Sorulduğu zaman da bir açıklama getirmiyorsunuz. 1 artı 1’leri de uygunsuz yaşam nedeniyle yüzde 15’e kadar müsaade ediyorlar. Günahın yüzde 15’ten aşağısı helal, yüzde 15 üzerine çıkınca haram mı oluyor? Böyle bir planlama anlayışı hiçbir şekilde kabul edilemez. Tam bir komedi.” ifadelerini kullandı.