İsviçre vatandaşı olma koşullarının yumuşatılması referandumda kabul edildi
İsviçre'de vatandaşlık hakları ile ilgili bir referandum yapıldı.
İsviçre’de seçmenler, Pazar günü düzenlenen kapsamlı bir referandumda “vatandaş olabilme kurallarının yumuşatılmasını “onayladı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, referandumda yüzde 60.4 “evet” ile onaylanan tasarı, 3. jenerasyon göçmenler için kolaylaştırılmış bir vatandaşlık süreci getiriyor. Birçok ülkenin aksine İsviçre’de doğmuş olmak “otomatik vatandaşlık” anlamına gelmiyor. Ülkede yaşayan yabancıların ise vatandaşlık için 12 yıl beklemesi gerekiyor.
Vatandaşlık için “görüşmeler ve testler” var
Vatandaşlık için ayrıca, maddi anlamda külfetli bir “görüşmeler ve testler” süreci işliyor.
Halk oyuna sunulan tasarı, genç adaylar için, “İsviçreli biri ile evlenen kişilere sağlanan vatandaşlık kolaylığı” ile aynı şartları ön görüyordu. Tasarının destekleyicileri, ülkede doğmuş ve tüm hayatlarını İsviçre’de yaşamış olan kişilere, “uyum” sorgusu yapmanın yersiz olduğu görüşünü dile getiriyordu.
Muhalif cephede olanlar ise, tasarının, vatandaş olmayan ama İsviçre’de ikamet eden yüzde 25’lik kesimin “tamamının” vatandaşlığının önünü açacağı üzerine kampanya yürütmüştü. İlk etapta 25 bin kişiyi etkileyecek olan referandum sonucunun uzun vadede çok daha fazla sayıda insana vatandaşlık yolu açacak.
1 milyon kişi İsviçre dışı doğumlu
8.2 milyon kişinin yaşadığı ülke nüfusunun hemen hemen dörtte 1’i İsviçre dışında dünyaya geldi.
“Üçüncü jenerasyon yabancılar” olarak adlandırılan tasarı, aileleri yıllardır İsviçre’de yaşayan çok sayıda Türkiye kökenliyi de yakından ilgilendiriyor. “Hayır” için kampanya yürüten ve İsviçre Meclisi’nin en büyük partisi olan sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP) adına açıklama yapan Jean-Luc Addor, “Korkarım İslam problemi, bir kaç yıl içinde bizi de etkileyecek” şeklinde konuştu.
Yumuşama karşıtları burkalı kadın posteri kullandı
Yumuşama karşıtları, yürüttükleri kampanyada burkalı bir kadın posteri kullanarak, ülkenin “İslamlaşacağı” görüşünü ortaya koyuyordu. Ülkedeki mevcut vatandaşlık sürecinde, çeşitli aşamalarda, adayların iyi entegre olup olmadıklar araştırılıyor. Adaylara örneğin, İsviçre’deki yerel peynirlerin veya dağların isimleri sorulabiliyor.
Son 30 yıl içinde İsviçre’de 3 ayrı “yumuşatma” çabası başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Aynı referandumda, yabancı firmalara vergi kolaylığı getiren bir tasarı ise reddedildi.