BBC Türkçe’nin yaptığı “1000 yıl sonra kimler hatırlanır?” başlıklı habere göre 2103’te yapılan bir araştırmada Karl Marx’ın gelmiş geçmiş en etkili düşünür olduğu görüldü.
Bugün ünlü olmak sürekli hatırlanmak anlamına gelmiyor. Kuşaklar boyu hatırlananlar kimler oldu? Baki ün salmanın yolları.
Bugün hatırlanan kimi isimlerin böyle bir derdi yoktu. MÖ 4. Yüzyılda yaşayan Makedon kral Büyük İskender’in hâkimiyet kurduğu topraklar Yunanistan’dan Hindistan’ın kuzeyine kadar uzanıyordu.
Sezar ise imajını canlı tutmak için elinden geleni yapmıştı. Seferlerine tarihçiler grubunu da götürüyor, olaylar anında kayda geçiriliyordu. Madeni para üzerinde basılacak resmini dikkatle inceliyor, planlıyordu.
Bu strateji bugün çok daha gelişmiş halde kullanılıyor. Peki, bin yıl sonra hatırlanmak için ne yapmak gerekir?
Meslek seçimi
Güç odaklarına yakın doğma şansına sahip olmayanların da hatırlanma şansı yok değil. Özellikle fikirleriyle dünyayı değiştirmeye çalışanlar, filozoflar vb.
2013’te bilim insanları dünyanın en etkili düşünürünü belirlemek için interneti tarayıp en fazla adı geçen kişileri sıraladı. İlk sırada Karl Marx yer alıyordu.
Leonardo Da Vinci, Galileo, Isaac Newton, Darwin, Einstein gibi isimler listede üst sıralarda yer almıştı. Bu durum laboratuvarda bir yaşam kurmayı cazip kılabilir. Ama bugün Nobel ödüllü bilim insanlarının bile pek hatırlanma olasılığı yok. Bugünküler çok daha karmaşık olgularla ilgileniyor.
Sporcuların, klasik müzik dışındaki bestecilerin de hatırlanma konusunda çok şansı yok. Hatırlanmaya en uygun meslek politika görünüyor. Eski tarihlerde politikayı belirleyenler daha çok askeri becerileri ve stratejileriyle ün salarken, daha yakın tarihte Nelson Mandela, Abraham Lincoln, Gandi gibi devrimlere öncülük eden, insan haklarının gelişmesine katkıda bulunan isimleri görüyoruz. Bir diğer iyi seçenek de edebiyat alanı olabilir. Fikirler gibi iyi hikâyeler de ölümsüzdür.
Bu haber en son değiştirildi 1 Ocak 2018 11:20 11:20
Avrupa Birliği, Suriye'ye uygulanan tüm yaptırımların kaldırılması yönünde karar aldı. Konuya ilişkin resmi açıklamanın ilerleyen…
Kanal İstanbul projesine ilişkin TMMOB’nin açtığı dava reddedildi. Mahkeme, plan değişikliğini kamu yararına uygun buldu.
DSÖ çatısı altında 3 yıldır süren müzakereler sonuç verdi. Ülkeler, olası salgınlarda birlikte hareket edecek;…
Gazeteciler Yavuz Oğhan, Nevşin Mengü ve Barış Pehlivan, Akşam gazetesinin Ekrem İmamoğlu’nun basın danışmanı, Medya…
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında yürütülen soruşturmanın geldiği noktada iktidar içinde ciddi bir kriz yaşandığı…
TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras, 13 Şubat'taki genel kurulda…