Kerkük'te petrol tesisi KYB tarafından işgal edildi!

Erbil'de bulunan bir petrol tesisinin Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne bağlı silahlı güçler tarafından basıldığı öğrenildi.

Kerkük'te petrol tesisi KYB tarafından işgal edildi!

Sabah saatlerinde Irak Kuzey Petrol Şirketi’nin Kerkük’te bulunan pompa istasyonunun bir grup silahlı güç tarafından işgal edildiği haberlere yansımıştı.

Saldırıdan saatler sonra açıklama yapan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) yetkilisi olayı üstlendiklerini ifade etti.

Rûdaw‘da yer alan habere göre, KYB yetkilisi Aso Mamend, “Bağdat’a Kerkük petrolünün Kerküklülere ait olduğunu göstermek için pompa istasyonunu ele geçirdik. Bölge halkının buna ihtiyacı olmasına rağmen Irak hükümeti Kerkük petrolünü Irak’ın tamamına bölüştürmek istiyor. Pompa istasyonunu ele geçirerek Musul ve Bağdat’a petrol gönderilmesini önlemiş olduk. Bağdat hükümeti isteklerimizi bir hafta içerisinde yerine getirmezse Kuzey Petrol Şirketi’ni Kerkük’ten çıkarırız” dedi.
 
KYB’nin  kontrolünü ele geçirdiği AT1 bölümünden, Irak  petrol boru hattı aracılığıyla Ceyhan Limanı’na Irak petrolünün akışı sağlanıyor.
 
Kerkük, 2013’e kadar Musul üzerinden günlük 600 bin varil petrolü ihraç ediyordu. IŞİD saldırılarından sonra durma noktasına gelen petrol ihracatına 2015’in Ekim ayının sonunda tekrar başlanmıştı.
 
Bağdat-Erbil anlaşma imzalamıştı
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyetinin, Irak’ın başkenti Bağdat’a yaptığı son ziyarette Kerkük petrolü ile ilgili bir anlaşma imzalanmıştı. Anlaşmaya göre, Bağdat’ın denetimindeki söz konusu istasyondan IKBY petrol boru hattı aracılığıyla günlük 100 bin varil petrol, Türkiye’nin Ceyhan Limanı’na gönderiliyordu. Gönderilen petrol miktarının yüzde 50’sinin geliri IKBY’ye veriliyor.
 
Kerkük’te Havana, Bay Hasan, Babagurgur, Hebaziya, Cenbure olmak üzere toplam 5 petrol yatağı bulunuyor.
 
Havana ve Bay Hasan petrol yatakları IKBY Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından, diğer yataklar Irak Petrol Bakanlığı’na bağlı Kuzey Petrol Şirketi tarafından işletiliyor.