Reklam
Kategoriler: İç Açı

Kılıçdaroğlu: AYM Başkanı’nın sözleri referandumun şaibeli olduğunu ortaya koydu

Reklam

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisi toplantısı öncesinde şaibeli referanduma ilişkin sert açıklamalarda bulundu.

YSK’ya yüklenen CHP lideri “Çalınan oylar değil, Yüksek Seçim Kurulu’dur. İradesi çalınmıştır.” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’a da bugünkü konuşması nedeniyle de teşekkür ederek, “AYM Başkanı bu halk oylamasının şaibeli olduğunu, AYM’nin 55. kuruluş yıl dönümünde gayet açık bir şekilde ortaya koymuştur.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından satır başları şöyle:

“Açık hükmü çiğnediler”

Seçimlerin yargı yönetimi altında yapılır dediği için Danıştay’a gittik. YSK’nın varlık görevi adaletli bir seçimi sağlamaktır.

YSK, yönetim görevini yaparken yasaların açık hükmünü çiğnedi.

Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mühürü bulunmayan zarflar geçersiz sayılır diyor kanun. Mühürsüzse geçersiz sayacaksın, bu kadar açık. Bu hükme rağmen neden mühürsüz zarflar geçerli kabul edildi. Bunun cevabını henüz almış değiliz.

Arkasında sandık mühürü bulunmayan oy pusulaları geçersizdir diyor. Anlaşılmayan bir madde mi, hayır. Geçersizdir diyor. Hangi gerekçe ile mühürsüz zarflar, mühürsüz oy pusulaları kabul edildi.

Burada sandıklar açılıp, bazıları sonuçlandıktan sonra AK Parti’nin YSK’daki başvurusu üzerine acele toplanıyorlar, geçersiz sayılması gereken bütün oyları geçerli sayıyorlar.

“AYM Başkanı şaibeyi açık şekilde ortaya koydu”

AYM’nin 55. yıldönümü kuruluşu dolayısıyla törene katıldık. AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın bugünkü konuşmasından;

‘Anayasa koyucunun, lafzı anlamı ve amacı bakımından açık bir şekilde düzenlediği kuralları yorum yoluyla değiştirmek esasen mahkeme ile anayasa değişikliği yapmak anlamına gelir.

Bunun da yargısal aktivizm ve meşruiyet tartışmasına yol açacağız her türlü izahtan varestedir.’

AYM Başkanı bu halk oylamasının şaibeli olduğunu, AYM’nin 55. kuruluş yıl dönümünde gayet açık bir şekilde ortaya koymuştur. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum. Bunu söyleyen sıradan bir hakim de değildir. Bunu söyleyen Anayasa Mahkemesi’nin başkanıdır.

Hakim güç karşısında boyun eğmez. Hakim egemenlerin himayesinde çay toplamaya gitmez. Hakimlik mesleğine de gölge düşürdüler. Bırakınız, referandumu şaibeli haline getirmeyi, yargıçlık, hakimlik mesleğine gölge düşürdüler.

“Cübbelerini çıkarsınlar”

Cübbe giymelerini de doğru bulmuyorum. Siyasete girebilirler. ‘Ben siyasetçi değilim, cevap vermem’ diyor. Sen artık bir siyasetçisin. Gayrı meşru halk oylamasının tek sorumlusu sensin.

Sandıklarda oy hırsızlığı olmadı, kimsenin oyu çalınmadı ama geriye dönüp bir baktık ki Yüksek Seçim Kurulu çalınmış. Çalınan oylar değil, Yüksek Seçim Kurulu’dur. İradesi çalınmıştır.

“Ahlak yoksunları olduğu için”

YSK’daki hakimlerde vicdan olmadığı için, onlar ahlak yoksunu olduğu için onlara soymuyorum ben. Bütün vatandaşlarıma soruyorum; Bunların hakkını kim koruyacak? ‘Konuşmayın, kabul edin’ diyorlar.

‘Evet’ oyu kullanan vatandaşlarımız da rahatsızlar. Onlar da huzur içinde değiller. Adaletli bir seçimin olmasını ‘Hayır’ oyu kullanan da ‘Evet’ oyu kullanan da ister. Anayasa’nın 67. maddesine göre seçimlerin adaletli yapması gereken bir kurum adaletsiz bir sürece imza atmışsa onun vereceği bir hesap vardır. Hiçbir kurumun imtiyazı ve ayrıcalığı yoktur.

Bu haber en son değiştirildi 26 Nisan 2017 15:42 15:42

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam