Komünist Hukukçular Kolektifi: Sosyalizm insanlığın yegane umudu olmaya devam ediyor
Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız dokuzuncu görüş Komünist Hukukçular Kolektifi'nden Demir Silahtar'a ait.
Marksist Manifesto dergisi Ekim Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla “100. Yılında Ekim Devrimi Sempozyumu” düzenleyecek.
15 Ekim’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan sempozyum Ekim Devrimi’nin ve Sovyetler Birliği’nin insanlığa kazandırdıklarını yeniden hatırlamak ve bugün ile bağını kurmak amacıyla toplanacak.
Gazete Manifesto olarak sempozyumda tebliğ sunacak isimlerin sempozyum hakkındaki görüşlerini aldık.
Sempozyum ile ilgili paylaşacağımız dokuzuncu görüş Komünist Hukukçular Kolektifi’nden Demir Silahtar’a ait. Komünist Hukukçular Kolektifi’nin sempozyuma sunacağı tebliğ’in konusu “Sovyetler Birliği’nde Hukuk” olacak.
Ekim devriminin ve dolayısıyla bu sempozyumun bugün için önemi nedir?
Bugünün Türkiye’sinden yaşamına, çevresine ve haberlere bakan biri, savaşlar, krizler, uluslararası gerilimler, zamlar, eğitim sisteminin, sağlık sisteminin çöküşü vb. şeyleri görüyor. Bundan çok rahatsız ve bu yüzden çok mutsuz. Ne istemediğini biliyor ama ne istediği hakkında soru işaretleri var. İşte tam da Ekim Devrimi 100. yılında hala bu kokuşmuş kapitalizmi istemeyen ama ne istediğini bilmeyen kişilere cevap olabilecek nitelikte. Ekim Devrimi ve sosyalizm güncelliğini koruyor ve insanlığın yegâne umudu olmaya devam ediyor. Bunu sadece daha fazla göstermemiz, sosyalizmi insanlar gözünde gerçek bir seçenek haline getirmemiz gerekiyor. Sempozyum bu açıdan önemli bir fırsat.
Sempozyuma sunacağınız tebliğin içeriğinden biraz bahsedebilir misiniz?
Yakın süre önce yola çıkan Komünist Hukukçular Kolektifi’nin gerçekleştirdiği ilk çalışma olarak sempozyuma sunacağımız tebliğde, Sovyetler Birliği’nde sosyalist hukuk sisteminin hangi temeller üzerine inşa edildiği; Sovyet anayasalarının temel özellikleri; Sovyetler Birliği’nin yurttaşlarına bilhassa iş hukuku ve medeni hukuk alanlarında tanıdığı hakların ve bu alanların yanı sıra vatandaşlık hukuku, devletler hukuku gibi diğer alanlarda geliştirdiği hukuki müesseselerin kapitalist batı dünyasının hukuku üzerinde çığır açan etkileri gibi hususları ele alacağız.
Son olarak eklemek istediğiniz birşey var mı?
Bu vesileyle Sempozyumu düzenleyenlere başarılar dileyelim. Eminiz 15 Ekim’de tüm katılımcılar olarak çok verimli bir gün geçireceğiz.