Reklam
Kategoriler: Hafıza-i Beşer

Komünist Parti Manifestosu’nun 169. yılı: Hayalet bütün dünya üzerinde dolaşmaya devam ediyor

Reklam

Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından bundan tam 169 yıl önce kaleme alınan “Komünist Parti Manifestosu” sınıfsız topluma inananlar, eşitlik ve özgürlük savaşçıları için en temel rehber olmaya devam ediyor.

İşçi sınıfının tarih sahnesine çıkışı ile birlikte, insanca ve eşit bir yaşamı savunan fikirler dünya üzerinde maddi bir gücü de bulmuş oluyordu. Marx ve Engels işte bu maddi gücün hangi koşullarda ve ne gibi yöntemlerle soyut bir güç olmaktan çıkabileceğini ve tarihin dönüştürücü somut gücü olabileceğini ortaya koydular.

Felsefenin dünyayı anlamaya çalışmakla yetinen yönü ile hesaplaşan bu iki büyük düşünce ve eylem insanı, kendi düşüncelerini eyleme geçirirken ortaya en önemli, tarihsel ve büyük eserleri olan Komünist Parti Manifestosu’nu koydular.

21 Şubat 1848 yılında yayınlanan ve o dönem işçilerin elden ele dağıtarak okuduğu Marksizmin en temel eseri bugün de işçi sınıfının mücadelesine ve komünizme inananlar için en temel eserdir.

Komünist Manifesto ilk olarak 1848 tarihinde Londra’da Almanca koyu yeşil bir broşür olarak basılmıştı.

Pembe kapaklı olan baskısı Türkiye’de “komünist” sözcüğünün kullanımının yasak olduğu dönemde pembe kitap olarak anılmıştır.

Komünist Manifeso’nun giriş bölümünde yazanlar bugün de güncelliğini korumaya devam ediyor.

“Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor – Komünizm hayaleti. Avrupa’nın tüm eski güçleri bu hayalete karşı kutsal bir sürgün avı için ittifak halindeler, Papa ile Çar, Metternich ile Guizot, Fransız radikalleri ile Alman polisleri.

İktidardaki rakiplerince çığlık çığlığa komünist diye saldırılmayan hiçbir muhalefet partisi var mı? Daha ilerici muhaliflere olduğu gibi, gerici rakiplerine de damgalayıcı bir komünizm suçlamasıyla karşılık vermeyen hiçbir muhalefet partisi var mı?

Bu gerçeklikten iki şey çıkıyor.

Komünizm, artık tüm Avrupa güçlerince bir güç olarak kabul edilmiştir.

Komünistlerin, bakış tarzlarını, amaçlarını ve eğilimlerini tüm dünya önünde açıkça ortaya koymaları ve Komünizm hayaleti masalının karşısına bir parti manifestosuyla bizzat çıkmalarının tam zamanıdır.

Bu amaçla en değişik milliyetlerden Komünistler Londra’da toplandılar ve İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Flamanca ve Danimarka dilinde yayınlanmak üzere aşağıdaki manifestoyu oluşturdular.”

“Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir”

Bu haber en son değiştirildi 22 Şubat 2017 12:05 12:05

Reklam

Önceki Haberler

DİSK’ten AYM kararını hatırlatan 1 Mayıs açıklaması

DİSK, Bakan Yerlikaya'nın 1 Mayıs açıklamasının ardından AYM kararının bir bölümünü hatırlatarak paylaşım yaptı. DİSK…

29 Nisan 2024 13:46

Sinan Ateş cinayetinin iddianamesi tamamlandı

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in, suikast sonucu öldürülmesine ilişkin soruşturma tamamlandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı,…

29 Nisan 2024 13:42

Yargıtay Başkanı 27’nci turda da seçilemedi

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yapılmaya başlanan başkanlık seçimlerinin 27.…

29 Nisan 2024 13:39

AKP’li vekilden boğazda kaçak villa

AKP'li vekil Ayhan Gider’in Çanakkale Boğazı’nı gören villasının kaçak olduğu ortaya çıktı. Gider yaptığı açıklamada,…

29 Nisan 2024 09:20

AKP kulislerinde seçimin faturası kesilecek iddiası

Yarın gerçekleşecek olan seçim sonuçlarının değerlendirileceği AKP MYK'de, bazı isimlerin görevden alınacağı iddia edildi. Kulislere…

29 Nisan 2024 09:15

Mehmet Uçum’dan yeni anayasa mesajı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasa ile ilgili paylaşım yaptı. Van'daki irade gaspıyla ilgili paylaştığı…

29 Nisan 2024 09:00
Reklam