İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Gezi Parkı’na inşaat malzemeleri yığıp parkın kullanım alanını daraltması ve görüntü kirliliği yaratmasıyla ilgili olarak İstanbul 2. No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan önemli bir karar geldi. Kurul, sözkonusu malzemelerin kaldırılmasına karar verdi.
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nden yapılan açıklamada, Gezi Parkı’nın 2016 yazından itibaren Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaat malzemeleri ile doldurulduğuna işaret edilerek, “İstanbul 2. No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na 26.06.2016 tarihinde yapmış olduğumuz şikayet ve ihlalin mevcudiyeti kabul edilmiş ve Kurul, Gezi Parkı’nda ve Taksim Meydanı’nda ‘moloz, taş, kum ve benzeri inşaat malzemesi depolanmamasına’ karar vermiştir.” denildi.
Dernek, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin alınan karara rağmen parkta depoladığı inşaat malzemelerini kaldırmadığına dikkat çekerek, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Dernek’ten yapılan açıklama şöyle:
Kamuoyuna duyuru
Bilindiği üzere, Taksim Gezi Parkı, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun 07.07.1993 gün ve 4720 sayılı kararı ile kentsel sit alanı olarak tanımlanan “Beyoğlu Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunmakta” ve yine İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 06.01.1999 gün ve 10521 karar sayılı kararı ile “korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmiş bulunmaktadır”.
Bununla birlikte, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılı yaz aylarının başından itibaren Taksim Gezi Parkı’na yer kaplama taşları, kum ve sair inşaat malzemeleri ve atıkları yığılmakta, park adeta bir ardiye ve şantiye alanı olarak kullanılmaktadır.
Bu sebeple İstanbul 2. No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na 26.06.2016 tarihinde yapmış olduğumuz şikayet ve ihlalin mevcudiyeti kabul edilmiş ve Kurul, Gezi Parkı’nda ve Taksim Meydanı’nda “moloz, taş, kum ve benzeri inşaat malzemesi depolanmamasına” karar vermiştir.
Koruma Kurulu’nun işbu kararına uyarak Gezi Parkı’nda yığılı bulunan ve feci bir görüntü kirliliği oluşturarak parkın kullanım alanını daraltan inşaat malzemelerini kaldırması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulmuşsa da, Belediye maalesef herhangi bir işlem yapmamış, parka yığmış olduğu inşaat malzemelerini taşıyıp, kaldırmamıştır.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu uygulaması Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. Maddesi uyarınca ‘kültür ve tabiat varlığına zarar verme suçu’nu oluşturduğundan sorumluların tespit edilerek cezalandırılması için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve sair ilgili memurlar hakkında İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuş olup, Belediye’nin bundan sonra Gezi Parkı’nın temizliğinde ve korunmasında daha hassas davranmasını temenni eder, kamuoyuna saygıyla duyururuz.
Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği”
İşte Gezi Parkı’nda aylardır bekletilen inşaat malzemelerinden bazı kareler:
Bu haber en son değiştirildi 15 Ocak 2017 15:55 15:55
İstanbul 6. Asliye Ceza Mahkemesi, Saraçhane’de gözaltına alınan ve bir kısmı cezaevinde tutuklu, bir kısmı…
Boykot çağırısı nedeniyle tazminatsız şekilde işten atılan Eruslu işçisi Cüneyt Tişkaya, fabrika yönetimiyle yaptığı görüşme…
Laiklik Meclisi tarafından hazırlanan Laiklik İhlalleri Mart 2025 raporu, 168 kapsamlı başlıkta karşı devrim sürecinin…
Cezaevinde tutuklu bulunan ve ciddi sağlık sorunları yaşayan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat hakkında…
Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasını protesto eden öğrencilerin aileleri polis veya KYK yetkililerince aranıyor. Aileler, çocuklarının 'yurttan…
Önceki Kızılay Başkanı Kerem Kınık’ın kızı Fatma Zehra Kınık Demir'in kullandığı ve 17 yaşındaki Batın…