Reklam
Kategoriler: Kültür Sanat

Leonardo Da Vinci’nin “Salvador Mundi” adlı tablosu rekor fiyata satıldı

Reklam

Leonardo Da Vinci’nin, yakın zamana kadar gerçek olmadığı düşünülen Salvador Mundi (Dünyanın Kurtarıcısı) adlı İsa Peygamber tablosu, 450,3 milyon dolara alıcı bularak bir rekora imza attı. İlk sahibi tabloyu 60 dolara satın almıştı. 16. yüzyılda yaşamış olan ünlü İtalyan ressam ve bilim insanı Leonardo da Vinci’nin Salvador Mundi (Dünyanın kurtarıcısı) adlı İsa Peygamber tablosu, düzenlenen açık artırmada 450,3 milyon dolara satılarak rekor kırdı.

Rekor fiyat

500 yıllık eser,  ABD’nin New York kentinde düzenlenen müzayedede satıldı. 450,3 milyon dolarlık satış tutarı, bugüne kadar bir açık artırmada bir sanat eseri için ödenen en yüksek tutar.

Satış alkışlarla karşılandı

Dünyanın en büyük müzayede firmalarından birisi olan Christie’s tarafından düzenlenen açık artırmanın sonlanmasıyla birlikte, müzayede salonundakiler satışı alkışlamaya başladı. 1519’da ölen Leonardo da Vinci’nin 20’den az eseri günümüze kadar gelebilmiş durumda.

Da Vinci’nin, özel bir koleksiyona gidecek olan ‘Dünyanın Kurtarıcısı’ tablosunu 1505 yılından sonra yaptığı düşünülüyor.

20 dakikada satıldı

Açık artırmada verilen son teklif fiyatı 400 milyon dolar oldu. Müzayede ücretleriyle birlikte tablonun satış fiyatı 450,3 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmayı kazanan kişinin kimliği açıklanmadı. Telefonlar üzerinden yürüyen teklif açık artırma süreci neredeyse 20 dakika sürdü. Tabloda İsa Peygamber bir eli havada, diğer elinde ise cam bir küre tutarken tasvir ediliyor.

İlk fiyatı 60 dolardı

Tablo 1958’de  Londra’da düzenlenen bir açık artırmada 60 dolara satılmıştı. O yıllarda tablonun Leonardo da Vinci’ye değil, ünlü ressamın eserlerinden esinlenen birisine ait olduğu sanılıyordu., SAHTE OLDUĞUNU DÜŞÜNENLER VAR

BBC sanat muhabiri Vincent Dowd, bugün dahi “Dünyanın Kurtarıcısı” tablosunun da Vinci’ye ait olmadığını düşünen kesimler olduğunu söylüyor. Ancak müzayede şirketi Christie’s eserin orijinal bir da Vinci tablosu olduğunu ifade ediyor ve tabloyu “21. Yüzyılın en büyük yeniden keşfi” olarak tanımlıyor.

Tablo 2005 yılında yeniden ortaya çıkmış ve ‘Kayıp Leonardo’ lakabı takılmıştı. Dört yıl önce tablo, açık artırma olmaksızın özel bir satışta bir Rus koleksiyoncu tarafından 127,5 milyon dolara alınmıştı.

Bu haber en son değiştirildi 25 Eylül 2019 13:11 13:11

Reklam

Önceki Haberler

YÖK Üniversitelere ültimatom yolladı: ‘Boykot çağrısına adli ve idari işlem başlatın’

YÖK üniversitelere bir yazı göndererek ders boykotu çağrısında bulunan akademisyen, idari eleman ve öğrenciler hakkında…

7 Nisan 2025 20:57

Bahçeli erken seçim için kapıyı kapattı, Özgür Özel’i hedef aldı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin olağanüstü kurultayını hedef alarak, "Hukuki değilse bile ahlaki ve…

7 Nisan 2025 17:44

Türkiye devriminin yolu: Bağımsız devrimci hat

Leninizm’i “soteye yatmak”la eleştirip HDP ve CHP arasında salınmanın siyaset teorisini ve stratejisini ortaya koyarak…

7 Nisan 2025 16:51

TRT, Meclis gündeminde: Kamu yayıncılığı ilkeleri nasıl denetleniyor?

DEM Parti Milletvekili Sevilay Çelenk, TRT'nin boykotu desteklemiş olan oyuncuları işten çıkarmasını Meclis'e taşıdı. Çelenk,…

7 Nisan 2025 16:36

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri AKP’nin istibdat rejimine karşı durdukları için tutuklanan sıra arkadaşları için eylemde

AKP'nin kurmak istediği istibdat rejimine karşı protestolara katıldıkları için tutuklanan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri için sıra…

7 Nisan 2025 16:15

İPA: İstanbul’da yaşam maliyeti 87 bin 485 liraya yükseldi

İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) verilerine göre, İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti Mart…

7 Nisan 2025 15:53
Reklam