Manisa'da çevre felaketi: Madene giden tanker devrildi, tonlarca asit çevreye yayıldı

Manisa Gördes'teki Nikel madenine sülfürik asit taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu 27 ton asit çevreye dağıldı.

Manisa'da çevre felaketi: Madene giden tanker devrildi, tonlarca asit çevreye yayıldı

Manisa Gördes’teki Nikel madenine sülfürik asit taşıyan kamyonun devrilmesi sonucu 27 ton asit çevreye dağıldı.

“Ege’nin damı” olarak bilinen ve İzmir’in su rezervlerini barındıran bölgenin zehirli kimyasal atıkların tehdidi altında kalacak olması nedeniyle karşı çıkılmasına rağmen madencilik faaliyeti yapılmasına izin verilen Gördes’te, Zorlu Holding’e bağlı nikel madenine sülfirik asit taşıyan tankerin devrilmesi sonrası 27 ton sülfirik asit yola ve çevreye döküldü.

Nikel cevherinin topraktan ayrıştırılmasında kullanılan tonlarca asiti taşıyan tanker daha önce de bir çok kez yola devrilmişti. Tankerin büyük bir çevre felaketine yol açabileceği belirtiliyor.

“Bir senede 5. kaza”

Yaşananı bir çevre felaketi olarak tanımlayan Gördes Çevre Derneği üyelerinden Hasan Türkel, “Bu bir sene içerisinde 5. kaza oldu. Artık bu kazalar rutine bindi neredeyse. Ben sabah Manisa’ya hastane randevuma giderken kaza yapan tankerin önümden geçtiğini çok iyi hatırlıyorum. Yolda birçok tanker geçiyordu zaten. Kazanın olduğu yol son derece düzgün” dedi.

“2000 hayvan su içiyor”

Evrensel‘in haberine göre, tankerin devrilmesinin ardından sülfürik asitin tamamının yola döküldüğünü ve bu dökülen asitin kilometrelerce aktığını belirten Türkel, “Bu vadinin sonunda İzmir’in içme suyunu sağlayan projelerden Başlamış barajının çalışmaları yapılıyor. İstimlaklar tamamlandı barajla ilgili. Ayrıca bölgede 2000’in üzerinde hayvan asit dökülen derelerden su içiyor. Pekmezci Köyü muhtarı ‘Şimdi ne yapacağız, hayvanlarımızı nerede sulayacağız, yeraltı sularımız kirlenirse ne olacak’ diyor.” dedi.

Kazanın ardından yörede kurtarma çalışmalarının da üstün körü ve gerekli önlemler alınmadın yapıldığını belirten Türkel, “Kaza Akhisar’dan sonra 22. kilometrede olmuş. Gazeteci Vedat Özel kaza olduğu yerdeydi. Onunla telefonla konuşurken başının döndüğünü söyledi. Hala asit sisi var orada ve yakınlarındakilerin nefes sorunları yaşaması çok normal. Sadece kireç dökmüşler yola önlem olarak” dedi.