MEB’in performans değerlendirmesi iptal edilebilir
MEB ile Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı Kurum İdari Kurulu toplantısında öğretmenlerin performans değerlendirmesi uygulamasına son verilmesi istendi.
MEB ile Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı Kurum İdari Kurulu toplantısında öğretmenlerin performans değerlendirmesi uygulamasına son verilmesi istendi. Yapılan toplantıda 15 Temmuz’un ardından çeşitli gerekçelerle açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenlerin durumu da gündeme geldi.
Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarıyla yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen’in yaptığı Kurum İdari Kurulu (KİK) ekim ayı toplantısında yaklaşık 1 milyon öğretmeni ilgilendiren önemli kararlar alındığı öğrenildi.
Cumhuriyet’in haberine göre, MEB’in 2023 yılını hedef alan ve tartışma yaratan “Öğretmen Strateji Belgesi” de ele alındı. Bu kapsamda 6 yıl içinde öğretmenlik mesleğinin temel taşlarını yerinden oynatacak, öğretmenleri 4 yılda bir sınava tabi tutacak ve “zorunlu performans sistemi” ile kadroluluk yerine KHK ile getirilen sözleşmeli öğretmenlik modelini kalıcı hale getirecek yönetmelikten geri adım atılması planlandı. İmzalanan çalışma raporunda “Uygulanması mümkün olmayan Öğretmen Strateji Belgesi, eğitimin paydaşlarıyla istişare edilerek revize edilmelidir” kararı alındı.
“Kanuni dayanağı yok”
Toplantının öne çıkan bir diğer kararı ise 12 ilde pilot uygulamaya konan 413 bin 500 öğretmen için performans değerlendirmesi konusunda alındı. Öğretmenlere, velilerin, öğrencilerin, okul yöneticilerinin ve diğer meslektaşlarının not vermesinin önünü açan ve bütün eğitim sendikalarının tepki gösterdiği sistemde de geri adım atıldı. Bu kapsamda Çalışma Raporu’nda “Pilot illerde denenmeye başlanan, öğretmen motivasyonunu olumsuz etkileyecek, çalışma barışını bozacak, kanuni dayanağı olmayan, öğretmenlerin performans değerlendirmesi uygulamasına son verilmelidir” denildi. Bu kararla, uygulamanın Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nce değerlendirmesi istendi.
İhraçlar incelenecek
Yapılan toplantıda 15 Temmuz’un ardından çeşitli gerekçelerle açığa alınan ve ihraç edilen öğretmenlerin durumu da gündeme geldi. Bakanlığın bu konuda devreye girmesi için girişimlerde bulunması ve MEB Teftiş Kurulu Başkanlığı ve İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilmesi kararlaştırıldı. Bakanlığın son dönemde tepki çeken bir diğer uygulaması olan Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliği kapsamındaki rehber öğretmenlerden “psikolojik danışman” görevini kaldıran, eskiden “verilemeyecek görevler” kapsamındaki sınavlarda görev alma, belletici ve nöbet görevi gibi görevlerin önü açılan düzenlemesi de tartışıldı. Düzenlemenin iptal edilmesi önerisi getirildi.