Reklam
Kategoriler: Gündemz-kutu-3

Meclis, işkence ifadesini “kaba ve yaralayıcı” buldu

Reklam

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin hazırladığı ve 26 milletvekilinin imzası ile Meclis Başkanlığı’na sunulan, “Cezaevlerindeki öğrenci tutuklular”a yönelik araştırma önergesi, içerisindeki “kötü muamele ve işkence” ifadeleri nedeniyle kabul edilmedi.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, cezaevlerinde 69 bin 301 tutuklu ve hükümlü “öğrenci” bulunuyor. Üniversitelerde, liselerde ve açık öğretim bölümlerinde okuyan bu öğrencilerin durumunu gündeme getirmek, sorunlarının araştırılmasını sağlamak isteyen CHP’li milletvekilleri, Meclis araştırması açılmasını istedi. Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sunan milletvekilleri, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından büyük artış yaşanan cezaevlerinde işkence olaylarına değindi.

Önergede konu ile ilgili, “Cezaevlerinde bulunanlar, toplum tarafından suçlu ve cezalarını çeken kişiler olarak görülüyor. Bu ceza anlayışı nedeniyle, işkence ve kötü muamele başta olmak üzere ihlaller yaşanmakta, mahkumlar her türlü insan haklarından mahrum bırakılmaktadır” tespitine yer verildi.

‘Düzeltilsin’

Kasım ayında hazırlanan araştırma önergesi, Meclis Başkanlığı Kanunlar ve Kararlar Daire Başkanlığı tarafından iade edildi.

Cezaevlerindeki öğrencilerin sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla verilen önergeye gönderilen yanıtta, “TBMM İçtüzüğü’nün 67’nci maddesinde Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu yazı veya önergenin düzeltilmesi için sahibine verilmesi öngörülmüştür” denildi.

‘Taleplerimizin arkasındayız’

Konu ile ilgili BirGün’e konuşan önergenin sahibi CHP’li İlgezdi, hapishanelerdeki tutuklu ve hükümlülerin öğrenimlerinin üzerinde yeterince durulmayan konuların başında geldiğini ve Meclis araştırmasını da bu nedenle istediklerini söyledi.

“İşkence ve kötü muamele” ifadelerinin “kaba” bulunduğu için önergelerinin iade edilmesinin “kabul edilemez” olduğunu dile getiren İlgezdi, “Öğrenim konusu, özellikle adli mahpuslar dikkate alındığında yaşamlarında önemli farklılıklar ortaya çıkarabildiği görülüyor. Ayrıca mahkumların da en temel insan haklarından olan eğitim hakkını kullanabilmesi toplumsal yarar açısından da son derece önemlidir. Önerge iade edilmiş olsa da taleplerimizin arkasındayız. Hapishanelerde olan öğrenci mahkumların, öğrenim hakları önündeki engeller kaldırılmalı, ücretsiz, koşula bağlı olmaksızın eğitim görebilmeleri sağlanmalı” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB 1 Mayıs’ta Kadıköy’de

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, 1 Mayıs’ı Kadıköy İskele Meydanı’nda kutlama kararı aldı.

17 Nisan 2025 21:43

Eğitim-İş Bursa Şubesi, Bursa Anadolu Lisesi önünde: Asıl proje tarikat ve cemaatlerle ortaklaşarak biatçı nesiller yetiştirme projesidir

Eğitim İş Bursa Şubesi'nden yapılan açıklamada "Bu tasfiye operasyonunun arkasında kim varsa her biri ile…

17 Nisan 2025 18:02

Mehmet Türkmen’in ev hapsi kaldırıldı: Hukuk ve demokrasi gelmiş gibi davranmayacağım

Gaziantep'teki işçi direnişinde tutuklanan ve 36 gün cezaevinde tutuklu bırakılan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen…

17 Nisan 2025 17:19

Komünistler Hüseyin Duman’ı unutmadı

Türkiye Komünist Hareket, ölümünün 26.yılında Hüseyin Duman için anma töreni düzenledi.

17 Nisan 2025 16:39

İBB’den yeni “yalanlar ve gerçekler” açıklaması: Borç ve yatırım iddialarına yanıt verildi!

İBB Basın Danışmanlığı, İBB'ye yönelik soruşturma kapsamında ortaya atılan iddialara yanıt vermeye devam ediyor. Açıklamada,…

17 Nisan 2025 15:20

Merkez Bankası “nas”ta 3,5 puanlık artışa gitti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısında politika faizini yükseltme kararı aldı; 350 baz puan arttırarak yüzde…

17 Nisan 2025 14:21
Reklam